Sistem terpusat lan sentralisasi

Wacan maca: 1 menit

Konsep saka sentralisasi nuduhake distribusi kekuwatan lan panguwasa ing sawijining organisasi utawa jaringan. Nalika sistem terpusat, tegese mekanisme perencanaan lan pengambilan keputusan klempakan ing siji titik rinci sistem.

Mekanisme pamrentahan, peraturan, dibutuhake ing sistem apa wae. Tanpa iki, ora bisa njupuk keputusan sing menehi arah menyang jaringan liyane. Tingkat pamrentahan bisa diwiwiti saka definisi aturan dhasar nganti manajemen mikro saben fungsi sistem.

Ing sistem terpusat, titik pusat kekuwatan menehi wewenang lan ngetrapake keputusan, sing banjur diterusake menyang level kekuwatan sing luwih murah.

Kosok baline sistem terpusat yaiku sistem desentralisasi, ing endi keputusan digawe kanthi cara distribusi tanpa koordinasi panguwasa pusat.

Pitakon utama ing debat antarane sentralisasi lan desentralisasi yaiku manawa spesifik proses nggawe keputusan kudu kedadeyan ing titik pusat jaringan, utawa didelegasi adoh saka otoritas pusat.

Bisa uga ana sawetara kaluwihan saka sentralisasi:

  • Strategi jangka panjang bisa dikontrol kanthi ketat
  • Tanggung jawab ditetepake kanthi apik ing sistem kasebut
  • Pengambilan keputusan cepet lan jelas
  • Kekuwatan pusat duwe kapentingan ing kesejahteraan kabeh jaringan

Sawetara cacat sentralisasi bisa dadi:

  • Salah komunikasi lan bedane antarane pusat lan papan liyane
  • Kemungkinan dhuwur kanggo korupsi
  • Kudu njaga kekuwatan ing level sing luwih dhuwur
  • Pangecualian aktor lokal kanthi ilmu utawa katrampilan khusus

Sadurunge kelairan Bitcoin, kita yakin yen ora bisa ngrancang jaringan desentralisasi sing konsensus entuk tanpa kekurangan sing signifikan.

Nanging, kanthi nggawe Bitcoin, jaringan desentralisasi dadi alternatif sing bisa digunakake kanggo sing terpusat. Iki nggawe debat antarane terpusat lan desentralisasi luwih njlimet lan menehi alternatif potensial kanggo struktur tenaga sing ana.