Sampeyan saiki ndeleng Sejarah Blockchain

Sejarah Blockchain

Wacan maca: 3 menit

Teknologi sing dadi dhasar jagad cryptocurrency iku misuwur ing jagad blockchain.
Blokir kasebut ngidini saben pangguna ing jaringan kanggo nggayuh konsensus tanpa kudu percaya marang siji lan sijine. Kayane cocog kanggo nyritakake babagan sejarah pamblokiran kasebut, kanthi ringkes.

Indeks

Dina kapisan

Gagasan teknologi pamblokiran diterangake wiwit taun 1991, nalika peneliti Stuart Haber lan W. Scott Stornetta dheweke nggawe solusi praktis komputasi kanggo menehi tandha dokumen digital supaya ora bisa diuripake utawa dirusak.

Stuart Haber lan W. Scott Stornetta

Sistem sing digunakake rantai blok sing aman kanthi kriptografi kanggo nyimpen dokumen sing ditandhani karo a wektu lan wis ing taun 1992 proyek iki dianyari karo wit Merkle, dadi luwih efisien lan ngidini sampeyan nglumpukake pirang-pirang dokumen ing sak blok. Sanajan peneliti loro kasebut minangka upaya gedhe, teknologi iki tetep ora digunakake lan paten kadaluwarsa ing taun 2004, patang taun sadurunge Bitcoin lair.

Bukti Pakaryan bisa digunakake maneh

Ing taun 2004, ilmuwan komputer lan aktivis crypto Hal Finney (Harold Thomas Finney II) ngenalake sistem sing diarani RPoW, Reusable Proof Of Work. Sistem kasebut bisa digunakake kanthi nampa token sing ora bisa diijolake utawa "bukti karya" sing ora bisa dienggo Hashcash, lan baline nggawe token sing ditandatangani RSA sing bisa ditransfer saka wong liya.

RPoW ngatasi masalah mbuwang tikel kanthi njaga kepemilikan token pangguna ing server sing bisa dipercaya, sing dirancang supaya pangguna ing saindenging jagad bisa verifikasi bener lan integritas kanthi nyata.

Kita bisa nganggep RPoW minangka prototipe pisanan lan langkah pisanan sing penting ing sejarah mata uang kripto.

Jaringan Bitcoin

Ing pungkasan taun 2008, siji dirilis whitepaper, makalah riset, sing ngenalake sistem dhuwit elektronik desentralisasi saka peer-to-peer - sing diarani Bitcoin. Iki dikirim menyang milis enkripsi dening wong utawa klompok sing nggunakake alias Satoshi Nakamoto.

Proyek iki adhedhasar algoritma Bukti kerja Hashcash, nanging tinimbang nggunakake kekuwatan perangkat keras komputasional kayata RPoW, proteksi Bitcoin dobel diwenehake dening protokol peer-to-peer desentralisasi kanggo nglacak lan verifikasi transaksi. Kanthi tembung sing luwih gampang, Bitcoin "ditambang" kanggo hadiah nggunakake mekanisme bukti kerja kanthi panambang individu banjur diverifikasi dening kelenjar jaringan desentralisasi.

Bitcoin lair tanggal 3 Januari 2009.

Blok pertama Bitcoin ditambang dening Satoshi Nakamoto, kanthi hadiah 50 Bitcoin. Sing nampa Bitcoin kaping pisanan yaiku Hal Finney, sing nampa 10 Bitcoin saka Satoshi Nakamoto ing transaksi Bitcoin pertama tanggal 12 Januari 2009.

Jaringan Ethereum

Ing 2013, Vitalik Buterin, programmer lan salah sawijining pendiri majalah Bitcoin, ujar manawa Bitcoin mbutuhake banget a basa skrip (ngode, nggawe kode) kanggo dibangun aplikasi desentralisasi. Gagal kanggo entuk konsensus komunitas, Vitalik miwiti pangembangan platform komputasi sing disebar adhedhasar blockchain, lan dijenengi Ethereum. Kaya sing dijanjekake, jaringan anyar iki duwe fitur skrip sing diarani Kontrak Smart.

Kontrak Cerdas yaiku program utawa skrip sing disebar lan dileksanakake ing blok Ethereum, lan bisa digunakake kanggo nindakake transaksi yen ana syarat-syarat tartamtu. Kontrak cerdas ditulis nganggo basa pamrograman tartamtu lan dikompilasi karo bytecode, sing mesin virtual Turing-complete (utawa setara karo Turing) mesin virtual sing diarani Ethereum Virtual Machine (EVM) banjur bisa maca lan nglakokake.

Pangembang, sing dadi jantung pamblokiran iki, uga bisa nggawe lan nerbitake aplikasi sing ana ing blok Ethereum. Aplikasi kasebut biasane diarani DApps (aplikasi desentralisasi) lan bisa beda-beda banget, kayata aplikasi ing telpon: aplikasi media sosial, aplikasi judi lan aplikasi ijol-ijolan finansial.

Cryptocurrency Ethereum diarani Ether (ETH). Bisa ditransfer ing antarane akun lan digunakake kanggo mbayar komisi kanggo kekuwatan komputasi sing digunakake nalika nglakokake kontrak cerdas.

Teknologi Blockchain saya dadi perhatian utama, saya akeh perhatian ing arus utama, lan wis digunakake ing macem-macem aplikasi, ora diwatesi mung kanggo mata uang kripto.