Sampeyan saiki ndeleng Apa AMM, Pembuat Pasar Otomatis?

Apa AMM, Pembuat Pasar Otomatis?

Wacan maca: 7 menit

Pembuat Pasar Otomatis menehi insentif marang pangguna supaya dadi panyedhiya likuiditas minangka ijol-ijolan kanggo bagean saka biaya transaksi lan token gratis.

Nalika Uniswap lair ing taun 2018, dadi platform desentralisasi pisanan sing sukses nggunakake sistem pembuat pasar otomatis (AMM).
Pembuat pasar otomatis (AMM) minangka protokol dhasar sing nguwasani kabeh ijol-ijolan desentralisasi (DEX), lan DEX mbantu pangguna dagang cryptocurrencies kanthi nyambungake langsung, tanpa perantara. Cukup, produsen pasar otomatis minangka mekanisme dagang mandiri sing ngilangi kabutuhan dagang terpusat lan teknik nggawe pasar sing gegandhengan. Ing pandhuan iki, kita bakal njelajah cara kerja AMM.
Nanging dhisik, ayo dipikirake apa sing dadi produsen pasar.

Ora, aku kudu nemtokake siji bab dhisik: Cazoo minangka buku harian perjalanan, aku dudu konsultan finansial. Aja salah nandur modal dhuwit sing sampeyan ora bisa mbayar. Investasi kasebut beresiko banget: yen sampeyan ora ati-ati, sampeyan bakal kelangan dana, sampeyan bakal berjuang kanggo ngetutake operasi sing pengin sampeyan tindakake. Aku mung bisa menehi saran, sing ati-ati.

Indeks

Apa sing nggawe pasar?

TL: Produsen pasar DR nggampangake proses sing dibutuhake kanggo nyedhiyakake likuiditas kanggo pasangan dagang.

Produsen pasar nggampangake proses nyedhiyakake likuiditas kanggo pasangan dagang ing ijol-ijolan terpusat. Ijol-ijolan terpusat ngawasi operasi pedagang lan nyedhiyakake sistem otomatis sing njamin pesenan dagang cocog. Ing tembung liyane, nalika pedagang A mutusake kanggo tuku 1 BTC ing $ 34.000, ijol-ijolan kasebut nggawe manawa pedagang B bakal ngedol 1 BTC kanthi kurs sing disenengi pedagang A. Dadi, ijol-ijolan terpusat luwih utawa kurang. antarane sudagar A lan sudagar B. Tugase kanggo nggawe proses minangka Gamelan sabisa lan cocog tuku lan ngedol pesenan kedhaftar ing wektu rekaman.

Dadi, yen bursa saham ora bisa nemokake sing cocog kanggo pesenan tuku lan adol kanthi cepet?
Ing skenario kaya mengkono, ayo ngomong yen likuiditas aset kasebut kurang.

  • La likuiditas, ing babagan dagang, nuduhake carane gampang aset bisa dituku lan didol. Likuiditas dhuwur nuduhake yen pasar aktif lan ana akeh pedagang sing tuku lan adol aset tartamtu. Kosok baline, likuiditas sing sithik tegese kurang kegiatan lan luwih angel tuku lan adol aset.

Nalika likuiditas kurang, ing slippage cenderung kedadeyan.

Apa iku slippage?

Iku rega aset sing, ing wayahe eksekusi transaksi, gerakane lumayan sadurunge operasi rampung. Iki asring kedadeyan ing medan sing molah malih kayata pasar mata uang kripto, mula ijol-ijolan kudu mesthekake yen transaksi ditindakake kanthi cepet kanggo nyuda slip rega.
Kanggo entuk sistem dagang sing lancar, ijol-ijolan terpusat gumantung marang pedagang profesional utawa lembaga keuangan kanggo nyedhiyakake likuiditas kanggo pasangan dagang. Entitas kasebut nggawe macem-macem pesenan pasokan lan panjaluk supaya cocog karo pesenan pedagang. Kanthi cara iki, ijol-ijolan bisa mesthekake yen mitra mesthi kasedhiya kanggo kabeh perdagangan. Ing sistem iki, panyedhiya likuiditas nganggep peran produsen pasar.

Apa sing nggawe pasar otomatis (AMM)?

Ora kaya ijol-ijolan terpusat, DEXs ngupaya mbasmi kabeh proses penengah sing melu dagang cryptocurrency. Dheweke ora ndhukung sistem sing cocog karo pesenan utawa infrastruktur tahanan (ing ijol-ijolan kasebut ngemot kabeh kunci pribadi dompet, dompet). Dadi, DEXs ningkatake otonomi supaya pangguna bisa miwiti transaksi langsung saka dompet non-custodial (dompet ing ngendi individu ngontrol kunci pribadi).

Kajaba iku, DEX ngganti sistem sing cocog karo pesenan lan buku pesenan kanthi protokol mandiri sing diarani AMM. Protokol kasebut nggunakake kontrak cerdas - program komputer sing nglakokake dhewe - kanggo rega aset digital lan nyedhiyakake likuiditas. Ing kene ana sihir: protokol mbungkus likuiditas kanthi nggunakake kontrak cerdas. Ateges, pangguna ora sacara teknis dagang nglawan mitra - tinimbang, dheweke dagang nglawan likuiditas sing dikunci ing kontrak cerdas. Kontrak pinter iki asring diarani blumbang likuiditas.
Utamane, mung individu utawa perusahaan sing duwe kasugihan dhuwur sing bisa njupuk peran panyedhiya likuiditas ing ijol-ijolan tradisional. Babagan AMM, entitas apa wae bisa dadi panyedhiya likuiditas, anggere memenuhi syarat sing ditemtokake ing kontrak cerdas. Conto AMM kalebu Uniswap, Balancer, lan Curve.

Apa Binance nawakake solusi AMM? Kita ngomong babagan iki ing artikel iki: Cara entuk cryptocurrency nganggo Binance Liquid Swap

Lan yen sampeyan pengin melu Binance, yen sampeyan durung ndhaptar, nganggo kode referralku! ID rujukanku yaiku QRH1VIJ8, utawa sampeyan mung bisa klik kene.

Kepiye cara kerja Automatic Market Makers (AMM)?

Ana rong perkara penting sing kudu dingerteni babagan AMM:

  • Pasangan dagang sing biasane ditemokake ing ijol-ijolan terpusat ana minangka "kolam likuiditas" individu ing AMM. Contone, yen sampeyan pengin perdagangan Ether karo Tether, sampeyan kudu golek blumbang likuiditas ETH / USDT.
  • Tinimbang nggunakake produsen pasar sing darmabakti, sapa wae bisa nyedhiyakake likuiditas menyang kolam kasebut kanthi nyelehake aset sing diwakili ing kolam kasebut. Contone, yen sampeyan pengin dadi panyedhiya likuiditas kanggo blumbang ETH / USDT, sampeyan kudu nyetor rasio ETH lan USDT sing wis ditemtokake.

Kanggo mesthekake yen rasio aset ing pools likuiditas tetep imbang sabisa lan kanggo ngilangke bedo ing rega aset pooled, AMMs nggunakake persamaan matematika sing wis ditemtokake. Contone, Uniswap lan akeh protokol dagang DeFi liyane nggunakake persamaan prasaja xy = k kanggo nyetel hubungan matematika antarane aset tartamtu sing dianakake ing pools likuiditas.

Ing kene, x nuduhake nilai apik A, y nuduhake nilai B apik, dene k minangka konstanta. Kolam likuiditas Uniswap tansah njaga negara ing ngendi perkalian rega Aset A lan rega B tansah padha karo nomer sing padha.

Kanggo mangerteni cara kerjane, ayo gunakake blumbang likuiditas ETH / USDT minangka studi kasus: nalika ETH dituku dening pedagang, dheweke nambahake USDT menyang blumbang lan mbusak ETH. Iki nyuda jumlah ETH ing blumbang, sing banjur nambah rega ETH kanggo nyukupi efek keseimbangan xy = k. Kosok baline, amarga luwih akeh USDT wis ditambahake menyang blumbang, rega USDT mudhun. Nalika USDT dituku, kedadeyan sebaliknya - rega ETH tiba ing blumbang nalika rega USDT mundhak.

Rebalancing ing Pool Cash ing AMM

Nalika pesenan gedhe diselehake ing AMMs lan jumlah owahan saka token dibusak utawa ditambahake menyang blumbang, bisa ana bedo sing signifikan antarane rega aset ing blumbang lan rega pasar (rega ing kang perdagangan ing pirang-pirang ijol-ijolan). Contone, rega pasar ETH bisa dadi $ 3.000 nanging ing blumbang, bisa uga $ 2.850 amarga ana sing nambahake akeh ETH menyang blumbang kanggo mbusak token liyane.

Iki tegese ETH bakal dagang kanthi diskon ing blumbang, nggawe kesempatan arbitrase. Ing perdagangan arbitrase yaiku strategi nemokake beda antarane rega aset ing pirang-pirang ijol-ijolan, tuku ing platform sing rada murah lan adol ing platform sing rada dhuwur.

Kanggo AMM, pedagang arbitrase diwenehi insentif finansial kanggo nemokake aset sing didagang kanthi diskon ing kolam likuiditas lan tuku nganti rega aset kasebut bali selaras karo rega pasar.

Contone, yen rega ETH ing blumbang likuiditas mudhun relatif marang kurs ing pasar liyane, pedagang arbitrase bisa njupuk kauntungan saka tuku ETH ing blumbang ing tingkat sing luwih murah lan ngedol ing tingkat sing luwih murah. tas njaba. Kanthi saben perdagangan, rega ETH sing dikumpulake bakal mbalek maneh nganti cocog karo tingkat pasar standar.

Elinga yen x * y = k Uniswap mung minangka salah sawijining rumus matematika sing digunakake dening AMM saiki. Contone, Balancer nggunakake hubungan matematika sing luwih rumit sing ngidini pangguna nggabungake nganti 8 aset digital dadi siji kolam likuiditas. Kurva, ing sisih liya, nganggo rumus matematika sing cocog kanggo nggabungake stablecoin utawa aset sing padha.

Peranan panyedhiya likuiditas ing AMM

Kaya sing wis dibahas ing ndhuwur, AMM mbutuhake likuiditas supaya bisa mlaku kanthi bener. Kolam renang sing ora didanai kanthi cukup rentan kanggo slippage. Kanggo nyuda slippage, AMMs nyengkuyung pangguna kanggo nyetor aset digital ing kolam likuiditas supaya pangguna liyane bisa dagang karo dana kasebut.

Minangka insentif, protokol menehi ganjaran panyedhiya likuiditas (LP) kanthi bagian sekedhik saka komisi sing dibayar kanggo transaksi sing ditindakake ing blumbang. Ing tembung liyane, yen simpenan nuduhake 1% saka awis dikunci ing blumbang, sampeyan bakal nampa token LP makili 1% saka ragad transaksi accrued blumbang. Nalika panyedhiya likuiditas pengin ninggalake blumbang, padha ngijolake token LP lan nampa bagean saka biaya transaksi.
Kajaba iku, AMM ngetokake token pemerintahan menyang LP lan pedagang. Minangka jeneng kasebut, token governance ngidini sing duwe hak milih babagan masalah sing ana gandhengane karo pemerintahan lan pangembangan protokol AMM.

AMM ngasilaken kesempatan tani

Saliyane insentif sing disorot ing ndhuwur, LP uga bisa nggunakake kesempatan kanggo ngasilake tetanen sing janji bakal nambah penghasilan. Kanggo entuk manfaat iki, kabeh sing kudu ditindakake panyedhiya likuiditas yaiku nyetor rasio aset digital sing cocog menyang kolam likuiditas ing protokol AMM. Sawise simpenan wis dikonfirmasi, protokol AMM bakal ngirim token LP. Ing sawetara kasus, sampeyan bisa nggawe simpenan - utawa "saham" - token iki dadi protokol kredit sing kapisah lan entuk kapentingan ekstra.

Kanthi cara iki, bisa nggedhekake penghasilan kanthi kapitalisasi komposabilitas, utawa interoperabilitas, protokol keuangan desentralisasi (DeFi). Elinga yen sampeyan kudu ngijolake token panyedhiya likuiditas kanggo mbatalake dana saka kolam likuiditas awal.

Apa mundhut ora permanen?

Salah sawijining risiko sing ana gandhengane karo kolam likuiditas yaiku kapitunan ora tetep. Iki kedadeyan nalika rasio rega aset sing dikumpulake fluktuasi. LP kanthi otomatis bakal nandhang kerugian nalika rasio rega aset sing dikumpulake nyimpang saka rega sing disetor dana kasebut. Sing luwih gedhe owah-owahan rega, luwih gedhe kerugian sing dialami. Kerugian sing ora tetep umume mengaruhi kolam sing ngemot aset digital sing molah malih.

Nanging, mundhut iki ora permanen amarga ana kamungkinan sing rasio rega bakal muter maneh. Kerugian dadi permanen mung nalika Penyedia Likuiditas mbatalake dana kasebut sadurunge rasio rega mbalikke. Uga, elinga yen keuntungan potensial saka biaya transaksi lan saham token LP kadhangkala bisa nutup kerugian kasebut.