Во моментов гледате што е паметниот синџир на Binance и како се поврзува со Metamask

Што е Binance Smart Chain и како се поврзува со Метамаск

Време на читање: 6 минути

Binance не е само Binance, тој е исто така Binance Smart Chain.

Зошто стана толку популарен за своите протоколи DeFi? Пред сè благодарение на надоместоците за бензин, провизиите се екстремно ниски во споредба со оние на Ethereum. И исто така со најбрза брзина на трансакција. Тие се два фундаментални елементи за привлекување на сите оние трговци или дури и заинтересирани кои немаат кнежевци и затоа се многу внимателни во однос на своите заштеди. Ако се гледате себеси во овој опсег, дефинитивно сакате да дознаете повеќе.

Не сте претплатени на Бинанс? Направете го тоа со оваа врска за упатување да заштедите 20% на провизии засекогаш, вие имате предност, а јас предност. Инаку не го користете! Исто така, не е проблем затоа што, време на одрекување, Јас не сум финансиски советник и сè што ќе кажам апсолутно не е насочено кон давање совети за инвестирање преку Интернет во крипто-валути. Ја користам оваа платформа за да запомнувам концепти што инаку би се збуниле во мојата глава. Можев да го сторам тоа во бележник, но отсекогаш сум го мислел тоа споделувањето е грижливо. Единствениот совет што можам да ти го дадам е: секогаш внимавај, ако сакаш да тргуваш со крипто, да бидеш покриен дека вложуваш сума што може да си дозволиш да ја изгубиш, а најмалку да влијаеш на твојот живот. 

BSC (Binance Smart Chain) е домаќин на многу платформи DeFI кои остваруваат високи или ниски приноси, и затоа имаат повисоко или пониско ниво на ризик, соодветно. Секогаш обрнувајте внимание каде одите да ги депонирате вашите средства, таму е полно измама (откорнувања) исто така на паметниот синџир Binance.

Што е паметен синџир Binance

BSC е всушност алтернатива на Ethereum: обајцата се блокчејн кои патуваат синхронизирано: сите апликации изградени на ETH се потенцијално компатибилни со BSC. Ако ЕТХ има толку високи хонорари (провизии) тоа е предизвикано од фактот дека мрежата е пренатрупана, постојат многу валидации што се прават секоја секунда низ целиот свет (ЕТХ е блокчејн токму децентрализирано) и за да внесете еден од овие јазли, корисникот мора да биде подготвен да плати многу повеќе од другите. БСЦ е централизиран, има мал број на јазли, но многу подобри перформанси. BSC очигледно е дел од Binance, но не треба да се меша со синџирот Binance, кој е дел од берзата. Бинанс Паметни Ланецот, од друга страна, овозможува можност за извршување на Паметни договори и развој на dApps (децентрализирани апликации).

Трансферот на средства на BSC, или од надворешен паричник или директно од паричникот на Binance е првото нешто на што треба да се обрне најголемо внимание. Синџирот Binance има BEP2 стандард (Binance Chain Evolution Предлог 2) додека Binance Smart Chain го има стандардот BEP20. Пазете се, тие се две различни работи.

Сега да видиме како да го конфигурираме Метамаск да се поврзе со BSC и како безбедно да пренесуваме средства на BSC.

Како да се поврзете со BSC со Метамаск

Метамаск е несомнено најудобниот мост со светот DeFi (зборувам за тоа тука): тоа е продолжување на прелистувачот (работи на прелистувач компатибилен со хром) што ви овозможува да комуницирате со овие апликации. Око во преземањето, има фалсификати што работат. Официјалниот може да го преземете со одење на веб-страницата на компанијата, метамаск.io.

Откако ќе се инсталира, можете да изберете да креирате нов паричник или да увезете паричник што го имате на друго место: каде што секој паричник е запишан во блок-синџирите, Метамаск делува како мост и пристапува до тој паричник, тој е посредник. Исто така е можно да увезете хардверски паричник (физички паричник што треба да го чувате во вашиот џеб - безбедноста никогаш не е премногу. Запомнете: не вашите клучеви, ниту вашиот крипто!) Alsoе истражуваме и на оваа тема.

Бидејќи Метамаск е создаден да комуницира со мрежата Ethereum, откако ќе се активира наставката што ќе биде мрежата по дифолт избрана, може да се види на врвот во близина на лисицата.

Сепак, можете да видите дека тоа е исто така опаѓачко мени: ако кликнам на него, го имам записот Прилагодено RPC. Оваа ставка ви овозможува да внесете параметри што ќе ни овозможат да го поврземе Метамаск со BSC.

Кои параметри треба да се внесат? Binance ги кажува директно во својата Binance Academy (тука е врската за да се провери дали се ажурирани), и ќе ги залепам тука:

Име на мрежата: Паметен ланец

Нова RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/

ID на синџир: 56

Симбол: БНБ

Блокирај URL на Explorer: https://bscscan.com

Зошто имам биланс со Ethereum и дали го гледам празен со BSC? Бидејќи, како што споменавме претходно, тие се две различни блокчејн! Сега сме подготвени да депонираме средства во нашиот паричник Метамаск поврзан со БСЦ и да ги користиме на DeFi и неговите апликации.

Депонирајте средства на БСЦ

Па, како да депонирате средства на нашиот нов паричник на БСЦ? Тоа е направено директно од Binance. Внесувајќи го паричникот горе десно, на екранот на Главната сметка го наоѓаме копчето Повлечи. Во делот Повлекување избираме Cryptocurrency, избираме крипто што сакаме да го пренесеме и десно можеме да избереме дека сакаме да ги пренесеме во монети на паметниот синџир Binance.

Со избирање на оваа опција, системот нè прашува: дали сте сигурни дека ги преместувате на платформа или апликација што ги поддржува? Гледајте како ги губите! Но, ние само што го поставивме Метамаск, подготвени сме да го сториме тоа.

Бинанс, што се покажа како многу сериозна компанија, прави дури и мал квиз за да бидете сигурни дека знаете што правите. Не сакам да ги дадам одговорите тука, важно е да го разберам ова пред да го сториш тоа. Внимателно прочитајте ги моите водичи.

Со поставување на адресата на нашиот паричник, која ја земаме од Метамаск под сметка 1, и количината на крипто што сакаме да ја пренесеме, само треба да ја потврдиме трансакцијата со нашиот автентикатор и тоа е тоа. За да ви го покажам овој доказ, префрлив 0,1 лв., Околу 20 €.

Напишав во блокчејн јазол дека 0,1 BNB се префрлени во BSC, на адресата што им ја кажав. Копирајте ја адресата на трансакцијата и проверете ја на BscScan.com ако сакате да ги проверите овие чекори. Блокчејн по природа е јавен и достапен за секого.

Еве, ако се вратам на мојот Метамаск, ја гледам пренесената фигура претворена во БНБ. Понекогаш траат неколку минути, други пати неколку часа ... Забележав неколку разлики. Но, тие доаѓаат.

Таму има и друг метод Мост Бинанс, што ви овозможува да пренесувате крипто од физички паричник директно на БСЦ.

Конечно можеме да комуницираме со BSC и нејзините апликации DeFi.

Каде се наоѓаат апликациите DeFi на паметниот синџир Binance?

defistation.io: Defistation е во основа веб-страница за рангирање и аналитика на DeFi за децентрализирани финансиски проекти кои се изградени и работат на паметниот синџир Binance. Овој проект е развиен и одржуван од Косместација и финансиран од Бинанс. Вкупната заклучена вредност можете да ја проверите во проектите DeFi на паметниот синџир Binance во реално време. Метрите и графиконите прикажани на Дефистација ви овозможуваат да добиете увид во трендовите и растечките движења во децентрализираните финансии.

Сите DeFi проекти наведени на Дефистикација поминуваат низ првичен процес на скрининг, проследен со строга длабинска анализа и низа комуникации за да се потврди валидноста на информациите што ни се прикажани. Проектите што имаат ознака „Потврдена“ покрај нивното име се проекти што потврдија дека списокот на договори вклучени во пресметката на TVL е ажуриран и точен.

Дефистацијата ја собира листата на договори и АБИ (интерфејсот помеѓу модулите) на договорите на секој проект за да се следи нивниот економски биланс на паметниот синџир Binance. Вкупниот биланс на секој паметен договор потоа се пресметува со собирање на вкупниот износ на BNB и BSC токени на секој час. Вкупната заклучена вредност се прикажува со земање на оваа сума и множење со вредноста на доларот (УСД) на секој токен.

Веднаш штом ќе влезете во defistation.io, го гледате ова рангирање на проектите DeFi, и по дифолт е подредено по заклучено, односно количината на пари што се користи во самиот проект.

Ова е вистинското место да го изберете DeFi проектот што ве интересира најмногу, кликнете на проектот што ве интересира (погледнете дека првиот со зборот Ad е реклама - Реклама) и започнете да го проучувате.

Со копчето Отворете го Дап ќе бидете катапултирани во проектот.

Некои од овие dApps би вреди да се анализираат… останете во тек.