Во моментов ја гледате Индија може да се пресели да го класифицира Биткоинот како класа на средства

Индија може да се пресели да го класифицира Биткоин како класа на средства

Време на читање: 2 минути

Па да!

Индија, која првично покажа многу непријателство кон крипто-валутите, сега нарача комитет кој се очекува наскоро да го достави нацрт-предлогот до владата.

По историскиот потег на Ел Салвадор да го прифати Биткоин како фиат валута (што го прави полноправна валута - луд преседан!), дури и во Индија ентузијастите за криптовалути можат да здивнат.

Важни извори кои ја следат индустријата разговараа со издавачот Индиски експрес дека владата се оддалечила од својот поранешен непријателски став кон виртуелните валути и многу најверојатно, наскоро ќе го класифицира Биткоин како класа на средства во Индија.

Регулатор на пазарот Одбор за хартии од вредност на Индија (СЕБИ) ќе ги надгледува регулативите за индустријата за криптовалути откако Биткоин ќе се класифицира како класа на средства. Индиската индустрија за криптовалути исто така разговара со Министерството за финансии во врска со формулирањето на нов пакет прописи, а извори од индустријата посочуваат дека група експерти од министерството ја проучуваат оваа работа. Нацрт регулативата за криптовалутата најверојатно ќе биде презентирана во Парламентот.

Развојот доаѓа неколку дена по Резервната банка на Индија (РБИ), со циркулар насочен кон банките престанете да избегнувате трансакции кои вклучуваат виртуелни белези повикувајќи се на претходниот циркулар од 2018 година, бидејќи беше поништен од Врховниот суд. Гувернерот на РБИ, Шактиканта Дас, сепак, ги повтори своите сомнежи.

"Дефинитивно можеме да кажеме дека новиот комитет кој работи на крипто-валути е многу оптимист во однос на регулативата и законодавството на крипто-валутите… Наскоро ќе се најде нов предлог-предлог во кабинетот, кој ќе го испита општото сценарио и ќе го направи најдобриот чекор напред. Ние сме многу сигурни дека владата ќе ги прифати крипто-валутите и блокчејн технологиите" Зборови од Кетан Сурана, главен финансиски директор и извршен директор, Coinsbit и член на Интернет и мобилна асоцијација на Индија.

❤️

Бела книга од Индијатех сугерира дека усвојувањето на Биткоин во Индија како алтернативна класа на средства е крајно реална иднина. Поради непостојана природа на дигитални валути (цените варираат широко на дневно ниво) - пишува овој документ - комплицирано е да се користат како алатка за плаќање. Документот препорача и оданочување на инвестициите во крипто-валута, што ги прави предмет на данок на капитална добивка според Законот за данок на доход.

Хитеш Малвија, експерт за blockchain и крипто инвестиции, тој рече: „Според мое мислење, индиската влада ќе истражи начин за регулирање на Биткоин. Не мислам дека Индија ќе размисли за прифаќање на Биткоин како фиат валута во блиска иднина, бидејќи тоа премногу ќе влијае на позицијата на индиската рупија. Прифаќањето на Биткоин како валута на обврзницата е добра идеја за оние нации кои немаат своја валута или зависат од американскиот долар “.

Намасте!