Во моментов гледате Што е Ethereum?

Што е Ethereum?

Време на читање: 3 минути

Лансирана во 2015 година, мрежата Ethereum е една blockchain која беше пионер во употребата на паметни договори за градење на програмабилни апликации, без потреба од доверба - бесмислен - и без дозволи. Во последните неколку години Ethereum тоа беше моторот што генерираше раѓање на движењето на определен обем, (децентрализирани финансии), нова дигитална економија peer-to-peer. Од летото 2019 г. DeFi на Ethereum порасна повеќе од 150 пати, од приближно 500 милиони долари на 75 милијарди долари во вкупна актива.

На паметни договори, Паметните договори Ethereum се оние што овозможуваат програмерот да програмира: Овие паметни договори доведоа до развој на нов бран апликации хостирани на мрежата Ethereum, вклучувајќи ги и апликациите DeFi.

Да потсетиме.

содржина

Што е Ethereum?

Ethereum е како гигантски светски компјутер, како Андроид продавница за продавници или продавница на Apple iOS, сепак. децентрализирано, отпорен на цензура, на чија мрежа секој може да гради или користи апликации.

Ethereum исто така може да се смета како глобална книга, бидејќи секој може да пренесе дигитална вредност додека останува во иста мрежа. Ethereum е без дозволи, што значи дека не бара ничие овластување за трансакција. Сè што ви треба е паричник Ethereum.

Ethereum е бесмислен, односно не бара доверба. Што значи тоа? Тоа значи дека не е потребна ничија доверба за користење на мрежата. Ние веруваме во кодот за трансакција, а не на луѓето со кои тргуваме.

Од мај 2021 година, Ethereum управува со 30,5 милијарди долари во вредност на ден, многу повеќе од Биткоин и секој друг блокчејн, далеку повеќе од гигантите на финтех како PayPal (2,5 милијарди долари на ден.) Внатре во Ethereum, има рапидно растечки екосистем на врсници - апликации за вршење пари, каде што наместо традиционални финансии, апликациите DeFi се природно дигитални, автоматизирани со софтвер изграден на Ethereum и е во сопственост на заедницата: всушност, носителите на дапен токенот гласаат за предлозите и идните ажурирања на овие протоколи.

Ethereum има свој ETH токен, кој се користи за плаќање такси за бензин, провизии, за време на трансакциите во рамките на нејзината мрежа. Ethereum изгледа дека ќе ја погоди цената на Bitcoin наскоро… ако не и целосно ја надмине.

Дали сакате да купите Ethereum? Препорачувам Бинанс:

Што е етер (ЕТХ)

Етер (ETH) е мајчин токен на мрежата Ethereum. ЕТХ е она што го плаќате за трансакција и користење апликации изградени на мрежата Ethereum.

Ако одам да ги позајмам парите на апликација DeFi што го олеснува позајмувањето, едноставно морам да го поврзам мојот паричник Ethereum и да платам мала такса во ETH за да започнам со трговија. Овој данок во моментов оди на рудари, да ги поттикне да ги поддржат трансакциите на мрежата Ethereum, кои се запишуваат трајно на блокчејн.

Во летото 2021 г. Ethereum ќе спроведе ажурирање наречено EIP-1559 каде гори овој данок платен во ЕТХ и се очекува да ја намали инфлацијата на ЕТХ на помалку од 1% годишно.

ЕТХ има многу случаи на употреба. Како што многу добро објасни Дејвид Хофман во својата статија "Етер е најдобриот модел за пари што светот го видел досега" ЕТХ е "средства од три точки„Кој може да дејствува како:

  • Капитално средство (т.е. врзете го вашиот ЕТХ и заработувајте повеќе ЕТХ)
  • Трансформирано / потрошно добра (т.е. ЕТХ се троши при извршување на трансакција)
  • Продавница со вредност (т.е. гаранција за заем)

Ако купувате или продавате ЕТХ во DeFi или на размена на криптовалути, како на пр Binance, токенот треба да биде наведен само како ETH. Да поседувате токен ЕТХ значи да поседувате дел од мрежата, Ethereum, и нејзината брзорастечка дигитална економија.