Моментално гледате Што е црн лебед? Го објаснуваме настанот Црниот лебед.
Црн лебед, Црн лебед, научете криптовалути

Што е црн лебед? Ние го објаснуваме настанот Црн лебед.

Време на читање: <1 минута

Настан на Црн лебед, во наједноставната форма, е настан што изненадува и има значаен, важен ефект.

Историјата на теоријата на Црниот лебед - или Теоријата на настаните на Црниот лебед - датира од латинскиот израз од XNUMX-от век од римскиот поет Јувенал, кога во него се појавува нешто како:

Rara avis in terris nigroque simillima cygno

Овој латински израз можеме да го преведеме на: „ретка птица е многу слична на црн лебед“. Првично, кога оваа фраза беше употребена за прв пат, се сметаше дека црните лебеди не постојат.

Теоријата на Црниот лебед понатаму ја разви статистичарот и трговец Насим Николас Талеб. Во 2007 година објави книга наречена Црниот лебед: Влијанието на многу неверојатно, што ја објасни и официјализираше теоријата за Црниот лебед. Еве ја врската за да ја добиете на Амазон: ЛИНК. Забележете, тоа е без препораки!

Според Талеб, настаните со Црниот лебед генерално следат три атрибути:

  • Црн лебед тоа е аномалија. Тоа е над редовните очекувања и, следствено, ништо во минатото не можеше да го предвиди тоа.
  • Тој секогаш екстремно влијание или значајно.
  • Настан на „Црн лебед“, и покрај тоа што е непредвидлив, сигурно ќе биде измислен образложение по неговото прво случување, правејќи го тој вид на настан објасни и предвидлив.

Примери за претходни настани со „Црн лебед“, како што ги опиша Талеб, се подемот на Интернет, персоналниот компјутер, распаѓањето на Советскиот Сојуз и нападите на 11 септември 2001 година.