Во моментов гледате Што се јазли?

Кои се јазлите?

Време на читање: 5 минути

Јазол има различно значење врз основа на неговиот контекст.

Во светот на мрежите, телекомуникациските мрежи или дури и компјутерите, јазлите имаат добро дефинирани карактеристики: тие можат да бидат точка за прераспределба или крајна точка за комуникација. Можеме генерално да кажеме дека јазол е физички мрежен уред. За да не пропуштите ништо, сепак, постојат и некои специфични случаи во кои е потребно да се користат виртуелни јазли.

Казу, зборувај за пиење!

Тоа оди бон. Мрежен јазол е точка каде што може да се креира, прима или пренесува порака. Како што веќе споменавме, постојат различни видови Bitcoin јазли: целосни јазли, супер јазли, рудари на јазли и клиенти на SPV.

содржина

Биткоин-јазли

Каде што Blockchain е дизајниран како систем дистрибуирани, мрежа на јазли дозволува Bitcoin да се користи како децентрализирана дигитална валута peer-to-peer (P2P), неизлечива и децентрализирана, односно без нужно да мора да постојат посредници за да ги потврдат занаетите, размените, трансакциите помеѓу корисниците.

I блокчејн јазли затоа, тие мора да дејствуваат како комуникациска точка и мора да имаат некои својства, за да можат да извршуваат некои функции. Секој уред што се поврзува со интерфејсот на Биткоин, како што е компјутер, може да се смета за јазол, бидејќи сите јазли се поврзани во рамките на блокчејн. Што можат да направат овие јазли? Тие комуницираат. Тие пренесуваат информации за трансакции и блокови на нејзината дистрибуирана компјутерска мрежа со протоколот peer-to-peer на Биткоин. Око: постојат различни видови на јазли на Биткоин.

Комплетни јазли

Целосните јазли се оние јазли кои конкретно му даваат безбедност на Биткоин и ја поддржуваат неговата структура: тие се од суштинско значење за функционирањето на целата мрежа. Можеби веќе сте ги прочитале некаде и сте ги виделе повикани целосни потврдни јазли: ги нарекуваат така затоа што учествуваат во процесот на проверка на трансакции и брави според правилата што беа наметнати од согласност на системот. Целосните јазли можат да пренесуваат нови трансакции и нови блокови до блок-синџирот.

Нормално, целосен јазол мора да преземе копија од целиот блокчеин, со сите негови блокови и трансакции (дури и ако тоа не е неопходен услов да се смета за целосен јазол - исто така можете да преземете еден дел од блокчејн).
Целосен јазол на Биткоин може да се постави следејќи многу различни имплементации на софтвер, каде што се нарекува најпознатото од сите Bitcoin Core (тука е врската за неговиот гитхуб). Не е за секого! Еве ги минималните, но минималните, минимални барања за да бидете целосен јазол на Bitcoin Core:

  • Десктоп или лаптоп со неодамнешна верзија на Windows, Mac OS X или Linux.
  • 200 GB слободен простор на дискот.
  • 2 GB меморија (RAM).
  • Интернет-врска со голема брзина со поставувања од најмалку 50 kB / s.
  • Неограничена врска или со високи ограничувања за поставување. Или проверете дали во вашиот тарифен план, ако направите жариште, се вклучени 200 гига месечно во поставување и 20 во опаѓање.
  • Целосниот јазол мора да има можност да работи најмалку една четвртина од денот (6 часа), но многу е ценето дека тој е секогаш активен, 24 часа на ден.

Илјадници различни волонтери, па дури и организации напорно работат да бидат целосни јазли и на тој начин да можат да му помогнат на екосистемот на Биткоин. До денес (мај 2021 година) сметаме 9615 активни јавни јазли во мрежата Биткоин. И ние зборуваме само за јавни јазли, односно видливи и достапни јазли на Биткоин - кои исто така се нарекуваат јазли за слушање

Резиме на јавните јазли на мрежата Bitcoin

Да Шерлок, има и такви јазли што не слушаат, скриени и невидливи јазли. Овие се кријат зад заштитен allид за да работат, користејќи протоколи за приватност како Tor, или, уште поедноставни и побезбедни, тие не се конфигурирани да примаат врски.

Јазли за слушање (супер јазли)

Un јазол за слушање o супер јазол е јавно видлив целосен јазол: комуницира со други јазли кои сакаат да разговараат со него и разменува информации. Значи, користениот супер јазол е и а комуникациски мост дека извор на податоци: супер јазол е а точка на прераспределба.

Ако сакате да бидете сигурен супер јазол, секогаш мора да бидете активни, 24 часа на ден, за да можете да пренесувате поплава на врски: историјата на блокчејн мора да биде документирана, сите трансакции мора да бидат евидентирани со нивните податоци на сите јазли низ целиот свет. Се подразбира дека тоа е дури и за помалку луѓе: потребна е потребна компјутерска моќ, како и подобра интернет-врска.

Рударски јазли

Времето на рударството помина. Не започнувајте да ги поткопувате. Денес, со цел да учествуваат конкурентно во процесот на рударството Bitcoin, тоа е од суштинско значење да се инвестира во специјализирани програми и хардвер, кои работат паралелно со Bitcoin Core да се обиде да мини блокови. Рудар или личност која ги користи овие моќни компјутери, може да одлучи да работи сам (само рудар) или во групи (рудар на базен). 

Додека самите волци, единствените рудари кои побараа од нивната баба да можат да ја користат подрумот некое време за да прават работи со компјутери, додека тие ја користат нивната локално преземена копија на блокчејн, оние кои рудат во базени, во базени на рудари, добро тие работат само заедно, и секој придонесува со своите ресурси (хаш-моќ) Во рударски базен е единствена одговорност на администраторот на базенот да одржува целосен јазол: тој е А. рудар за базен со целосен јазол.

Лесен или SPV клиент

Исто така познати како клиенти за поедноставена потврда за плаќање (SPV), клиенти лесен тие ја користат мрежата Bitcoin, но не дејствуваат како целосен јазол. Затоа, клиентите на SPV не придонесуваат за безбедноста на мрежата: од нив не се бара да имаат копија на блокчејн и никогаш не се прашуваат во процесот на верификација и валидација на трансакцијата.

Клиентот SPV има основна функција: му овозможува на секој корисник да провери дали некои трансакции биле вклучени во блок, без да ги презема сите податоци од блокот. Како го прават тоа? Тие бараат некои информации од други целосни јазли (супер јазли) Лесни клиенти се однесуваат како крајна точка на комуникацијата и се користат од различни паричници (паричници) за складирање на криптовалути.

Клиент наспроти јазли за рударство

Важно е, одржувањето на полн јазол е многу различно од одржувањето на целосен јазол за рударство. Додека рударите мора да вложат пари и ресурси за да купат и користат многу скап хардвер и софтвер (запомнете колку луѓето се жалат на електричната енергија што се користи за рударство на биткоини), секој може да одржува целосен потврден јазол. Навистина, без целосен потврден јазол, рударот не може да стори ништо: пред да се обиде да минира блок, рудар мора да добие ок од целосен јазол, кој ги потврдува и потврдува трансакциите што чекаат. Па така, рударот може да создаде блок што се пријавил за домаќин на таа информација (со група трансакции) и се обидува да го минира блокот. Тука блокчејн треба да се ажурира повторно: ако рударот успее да најде валидно решение за блокот, тој сега може да се пренесе до остатокот од блокчејн и целосните јазли да ја потврдат неговата валидност. На крајот на краиштата, правилата за согласност се утврдуваат и гарантираат од дистрибуираната мрежа на потврдување на јазли, не од рудари.

заклучок

Јазлите на Биткоин се во комуникација едни со други преку мрежниот протокол P2P Bitcoin и со постојана комуникација едни со други, тие гарантираат интегритет на системот. Што ако има јазол што не се однесува добро, што делува нечесно, што е палав, кој се обидува да пропагира погрешни информации? Во блок-синџирите, протокот на информации: тој јазол брзо се препознава од искрени јазли и веднаш се исклучува од мрежата.

Колку можам да заработам со одржување на целосен потврден јазол ?? '?

Казу! Не се нудат економски награди: тоа е одредено од довербата на корисниците, им обезбедува мир на умот, безбедност, приватност на корисниците. Целосните јазли се судии на вистински натпревар: тие потврдуваат дека се следат правилата. Тие го штитат блокчејн од напади и измами (како што е двојно трошење) и не мора да веруваат на некој друг.