Во моментов ја гледате Метриката што треба да се земе предвид за купување и продавање NFT

Метриката што треба да се земе предвид за купување и продавање NFT

Време на читање: 5 минути

TL: DR

При изборот да се купи или продаде NFT треба да имате на ум некои основни метрики за да ја измерите неговата потенцијална вредност.

Јас бројам осум, осум клучни метрики што треба да се земат предвид при оценувањето на внатрешната вредност на NFT:

  1. минималната цена
  2. максималната цена
  3. јачината на звукот
  4. понудата
  5. Продажбата
  6. реткоста
  7. потеклото
  8. паметни договори.

Дали треба да се приклучите на NFT на почетокот на проектот или треба да почекате и да купите подоцна?

содржина

NFT го зафатија интернетот и не покажуваат знаци на забавување. Со неговиот наплив на популарност, нема недостиг од NFT проекти кои се лансираат секој ден.

Одлуката за точната вредност на NFT може да биде тешко. Меѓутоа, за подобро да ја проценам долговечноста и вредноста на проектот NFT за вашето портфолио, ме интересира да истакнам дека постојат клучни метрики кои можат да помогнат во водење на инвестициската стратегија. купување и продажба на НФТ во подобра насока.

Метрики за евалуација на NFT

Цена на планот

Што е тоа?

Во просторот NFT, подната цена е NFT со најниска цена во рамките на проектот NFT.

„Купување на подот“, затоа купувањето на подот, се смета за добра почетна стратегија, бидејќи е пристапна точка за влез за новодојденците кои се приклучуваат на проект NFT.. цената ќе биде најниска.

Затоа што е важно?

Крајната цена е добра метрика за да се оцени колку добро е примен проектот NFT од заедницата. Како што се зголемува побарувачката, минималната цена ќе расте.

Значи, ако го купите најевтиниот NFT во колекција со очекување дека ќе стане попопуларен, тогаш можете да го препродадете NFT кога минималната цена е повисока.

Добра цел е да се најде проект кој балансира висока вредност и пристапност. Додека проектите со повисоки основни цени вредат повеќе, малите трговци потешко можат да си ги дозволат.

„Уметничката“ вредност на NFT
„Уметничката“ вредност на NFT

Максимална цена

Што е тоа?

Цената на NFT со највисока цена во колекцијата или највисока цена за NFT беше продадена.

Купувањето максимална цена може да се смета за стратегија за тргување со NFT со висок ризик и висока награда.

Затоа што е важно?

Ако сте спремни да потрошите многу пари на NFT, обидете се да купите тавански NFT, што е нивната највисока цена. Ова се обично најретките и најпопуларните дигитални стоки кои се продаваат по највисоки цени.

Ако побарувачката за проектот се зголеми, цената на таванските NFT може да се зголеми до небо. Но, ако проектот ја изгуби својата привлечност, инвеститорите кои сакаат да продаваат може да претрпат огромни загуби бидејќи ликвидноста истекува.

Волумен

Што е тоа?

Оваа метрика се однесува на вкупниот обем со кој се тргува и ја покажува вкупната побарувачка за проектот.

Генерално, консолидираните збирки имаат високи вредности на обемот на тргувањето.

Затоа што е важно?

Обемот со кој се тргува е добар показател за тоа колку е популарна колекцијата NFT. За колекцијата да достигне голем обем, луѓето мора да бидат спремни да купуваат и продаваат.

Гледајќи го вкупниот обем со кој се тргува, лесно може да се утврди дали проектот NFT е моментално баран. Колку е поголем обемот, толку е поликвиден пазарот. Сакате ликвиден пазар за да можете лесно да влегувате и излегувате од NFT позициите.

понуда

Што е тоа?

Понудата се однесува на број на NFT во колекцијата.

Затоа што е важно?

Во суштина, секој креатор на NFT ја контролира понудата на работни места и стапката на инфлација.

Понудата на NFT влијае на тоа како се перцепира вредноста на колекцијата. Колекциите со голема понуда имаат тенденција да имаат пониска пазарна вредност за секој NFT. Колекциите со мала понуда често имаат повисоки основни цени поради реткоста и недостигот на секое парче.

Продажба

Што е тоа?

Il број на NFT продажби им помага на инвеститорите да го идентификуваат минатото и сегашниот интерес за колекцијата NFT.

Затоа што е важно?

Ако колекцијата NFT покажува многу неодамнешни продажби, тоа може да биде знак дека има зголемен интерес. Сепак, неопходно е да се земе предвид насоката на движење во однос на минималната цена. Ако многу сопственици на NFT продаваат, а минималната цена паѓа, тоа може да укаже на намалување на интересот или дури и на панична продажба.

Треба да имам некоја промена на страна.

Ранг на реткост

Што е тоа?

La реткост на NFT се утврдува според особините и карактеристиките што ги поседува NFT во дадена колекција. Оваа метрика може да се преведе и во тоа колку е тешко да се добие специфичен NFT.

Затоа што е важно?

Рангирањето на реткоста е метрика што им помага на инвеститорите да проценат колку вредни NFT може да бидат во секоја колекција.

Следејќи го законот за недостиг, ретките и барани NFT често привлекуваат повеќе купувачи и се продаваат по повисоки цени. Дополнително, NFT со повисок ранг на реткост може да бидат опремени со дополнителни уникатни NFT алатки, како што се поголеми поволности во игрите за играње за да заработат од кои играчите можат да имаат корист.

Потекло

Што е тоа?

Во просторот NFT, потеклото може да се дефинира како историјата на сопственост зад NFT почнувајќи од неговото потекло.

Затоа што е важно?

Потеклото е важна метрика што се користи за проценка на NFT бидејќи ви овозможува да ги потврдите промените во информациите за сопственост низ блокчејнот. Вашата инвестиција е заштитена затоа што само оригиналот може да се следи до оригиналниот креатор.

Паметни договори

Што е тоа?

Паметните договори се апликација или програма што работи на блокчејн. Тие се важен дел од NFT бидејќи овозможуваат продажба или пренос на дигитално средство, поставуваат авторски права за уметниците, им овозможуваат на корисниците да комуницираат во метаверзумот и многу повеќе.

Затоа што е важно?

Паметните договори можат да ги наведат правата на сопственикот и на купувачот. Како и зачувување на синџирот на снабдување или историјата на трансакцијата.

Во однос на зачувувањето на синџирот на снабдување, предусловите што ги бараат паметните договори се врзани за оригиналниот креатор и купувачот. Додека купувачите ја преземаат сопственоста, тие не мора да ги поседуваат авторските права на NFT. Освен ако не е дел од условите на договорот, авторското право останува кај авторот.

Каква улога би можеле да имаат NFT во вашето портфолио?

Како и секоја друга инвестиција, NFT потенцијално може да биде одличен диверзифицирач на портфолиото.

NFT се класа на дигитални средства со бесконечни можности. NFT може да ги отвори вратите за други можности во рамките на метаверзумот, како и да дадат изложеност на светот на блокчејнот.

Сепак, имајте на ум дека сè што блеска не е дијамант. Со толку многу NFT проекти кои се појавуваат секој ден, успешното спроведување на сопственото истражување и донесувањето информирана одлука е особено важно.

3 совети за градење успешно NFT портфолио

Диверзифицирајте го вашето портфолио
Не ги ставајте сите ваши јајца во една корпа. Не сите NFT ќе бидат успешни. Диверзификацијата на вашето портфолио може да ги подобри вашите шанси за успешни инвестиции.

Не трошете повеќе отколку што можете да изгубите
Се препорачува да не трошите повеќе од 10-20% од вкупните трошоци на вашето портфолио на една инвестиција. NFT не се исклучок.

Бидете активни во NFT заедницата
Без оглед на проектот NFT за кој сте заинтересирани, вреди да се биде активен во заедницата. Правењето сопствено истражување помага да се разликува добрата инвестиција од потенцијалната измама.

заклучок

Вредноста на NFT во голема мера е одредена од пазарните сили и невозможно е точно да се предвиди иднината на светот NFT.

Сепак, можно е да се зголемат шансите за успех со правење соодветно истражување на пазарот и користење на метриката видена погоре. Користете ги за подобро оценување и навигација во просторот NFT.