Моментално гледате NFT: FULL Водич за наоѓање на следните 100x!
Како да најдете NFT кои прават 100x?

NFT: КОМПЛЕТЕН водич за наоѓање на следните 100x!

Време на читање: 12 минути

Кој не би сакал да направи x50 или x100 со NFT инвестиција?

Сепак, станува речиси покомплицирано отколку со криптовалутите, бидејќи има неколку уникатни фактори поврзани со светот на NFT кои не се наоѓаат во други средства. Како и да е, ајде да се обидеме денес да откриеме како можете да ги добиете овие ретки скапоцени камења пред сите други.

Спомнавме овде во cazoo дека не сум финансиски советник и немам никакви квалификации да дадам совет на некого како да ги вложи своите пари? Па, повторувам. Прочитајте ги овие редови само како документ за образование за NFT, ништо друго. Инвестициите се многу, многу опасни.

Ајде да навлеземе во ова за тоа како да најдеме ретки NFT.

содржина

Следете листа за проверка

Во септември 2021 година, Sotheby's на аукција стави колекција од 107 различни видови мајмуни, наречена „101 Bored Ape Yacht Club“ и ја продаде за луда цена од 24 милиони долари. Што ги прави Bored Apes толку неверојатно вредни? Вреди да се ископа бидејќи е одличен пример за тоа што идеално треба да внимавате кога ја пребарувате мрежата за да најдете проект NFT кој е подготвен да експлодира.

Ајде да ја анализираме колекцијата Bored Apes следејќи ги моите 6 основни принципи што ги имам на ум кога истражувам за NFT. 

  1. Уметноста.
  2. Реткоста
  3. Тимот на програмери.
  4. Патоказот.
  5. Заедницата
  6. Метрика за тргување.

Или како што сакам да го наречам, ATsRCMt, кој тече толку добро на јазикот.

Ова се квалитетите што ги барам секогаш кога учам нова NFT колекција или дури веќе позната NFT колекција. Истражувајте ги и овие аспекти, тие се фундаментални и секогаш имајте на ум дека како и во светот на крипто, нема ништо што ви дава никаква гаранција. Секогаш вршете го вашето истражување пред да се заљубите во најновата колекција што се појави во вашиот Twitter feed.

Земајќи ја колекцијата Bored Apes како пример, тие 5 принципи се целосно земени.

Листа за проверка 1: чл

Досадно мајмун NFT
Досадно мајмун NFT

Од уметничка гледна точка, овие мајмуни не се баш она што очекувате да ги видите во уметничко дело, ниту Моне, ниту Пикасо, но тие сепак го покажуваат својот сложен, накитен и автентични збир на квалитети, карактеристики и својства.

Оваа колекција од 10.000 артикли поседува над 170 непроменливи особини кои беа случајно избрани и доделени на секој NFT мајмун кога колекцијата беше создадена на почетокот на 2021 година.

На пример, некои од овие мајмунски аватари имаат очила за сонце или уши од зајаче, други пчели имаат крзна од леопард или виножито, други пушат пури и јадат пица, па дури и исфрлаат ласерски зраци од нивните очи. На другите пчели им висат цигари од устата, па дури и црвени очи на некој што е длабоко каменуван. Но јас велам, дали тоа се работите што создаваат уметничко дело? Концептот е овој: сите можеме да се согласиме дека уметноста е неверојатно субјективна материја, но во светот на NFT уметничка карактеристика се наоѓа во оние збирки кои имаат значителна количина на ретки карактеристики и оригинални црти.

Ова главно се должи на фактот дека колекциите со голема количина на предмети и низок квалитет на уникатни особини генерирани од вештачката интелигенција ќе се борат да произведат поединечни ставки со уникатни карактеристики. Математички тоа е едноставна равенка: збирка од 20.000 предмети, но со вкупно само 20 уникатни особини, ќе содржи многу артикли кои споделуваат многу слични или понекогаш дури и идентични особини, со што се намалува потенцијалот за ретки предмети во таа збирка и суштински се ограничуваат нивните шанси на генерирање на недостиг. 

Како што веројатно веќе погодивте, кога станува збор за збирки на профилни слики на високо ниво, наречени и PFP (акроним за Photo for Profile, познат и како слика на профилот), реткоста е апсолутно суштинска.

Се разбира, кога размислуваме за реткоста во традиционалната уметничка сфера, се мисли на Ѕвезденото небо на Ван Гог. Но, NFT го подигнаа концептот на реткост на сосема ново ниво. Во виртуелниот свет на незаменливи токени, реткоста не е нужно својство кое се наоѓа во уметничко дело во традиционална смисла на терминот.

Сигурно има уметници кои создаваат колекции кои имаат исклучително добро дефиниран уметнички стил: една пред сè, колекциите Fidenza од Тајлер Хобс.

Доверба од Тајлер Хобс

Доверба од Тајлер Хобс


Фиденца е идеја на Тајлер Хобс (34), кој ја напуштил работата како компјутерски инженер за да работи како уметник со полно работно време. Почна да прави ЕТХ кога дозна Блокови за уметност, уметничка платформа која создава NFT врз основа на генеративна уметност и стана куриран уметник.

Повеќето од овие PFP колекции на Opensea кои се во мода денес не се воопшто уметнички.

Можно е да се направи споредба и да се земат предвид овие многу скапоцени NFT аватари, како и колекционерска картичка од бејзбол албум или фудбалски албум Панини. Слично на тоа како ја перцепираме реткоста во овие уникатни трговски картички, некои поединечни NFT во одредена колекција се сметаат за поретки и затоа повредни од другите. Но зошто? Тоа обично се должи на некои уникатни особини или автентични својства кои само тие ги поседуваат и кои се регистрирани на блокчејнот. Некои примери? Ласерски очи за Bored Apes, вонземјански панкери за Cryptopunk, ТВ лица за Cool Cats или Gen 0 мачки за Cryptokitties.

Казу, ајде да се фатиме за работа! Како е можно да се открие и разбере реткоста во претстојниот пад на NFT?

Листа за проверка бр. 2: Што да барате во NFT: реткост

Многу колекционери најверојатно ќе се согласат со мене дека реткост на NFT сè уште останува една од најтешките карактеристики за идентификување во која било колекција, особено ако е нова, но бидејќи сите NFT се складираат и управуваат на блокчејнот... сакате да нема алатки што ни дозволуваат да стекнеме дополнително разбирање за особините на колекцијата што ја разгледуваме?

Една од најкористените алатки е реткост.алатки, веб-локација целосно посветена на класификација на генеративна уметност и колекционерски предмети NFT врз основа на реткост, па оттука и неговото име. rarity.tools дава преглед на карактеристиките и особините во специфична колекција и им овозможува на имателите на средства да ја проверат реткоста на нивните поединечни NFT. 

Но, не само! Тие успеаја да ја постигнат секоја карактеристика (секоја особина, секоја карактеристична особина) на секој NFT, и тие го нарекоа резултат за реткост. Резултатот за реткост за сите особини на тој NFT се собира заедно за да се добие она што е метрика на реткост на NFT што се разгледува. Многу паметно… еве краток преглед на тоа како функционира: за утврдете ја оценката за реткост за одредена особина, платформата го зема бројот на земени во предвид особини, во овој случај само една, го дели со вкупниот број на предмети што ја имаат таа особина и потоа повторно го дели со бројот на предмети во збирката. Оваа едноставна формула го генерира резултатот за реткост на таа конкретна особина и со цел да се добие севкупен резултат за реткост за NFT што го разгледавме, rarity.tools едноставно ги собира сите оценки за секоја карактеристика.

Резултат за реткост на досадно мајмуни
Пример за раритет резултат на досадно мајмун

Платформата сè уште има една фантастична карактеристика: им обезбедува на корисниците un календар кој ги прикажува сите претстојни падови на NFT, многу погодно да се биде малку побрз од другите и да се набљудуваат оние NFT проекти кои се предвидени во блиска иднина. Сепак, вреди да се запамети дека секогаш мора да се посвети огромно внимание: во сегашната состојба на нештата има десетици нови проекти секоја недела и понудата на пазарот искрено расте со неодржлива стапка. Само многу мал процент од колекциите лансирани во 2021 година преживеале на долг рок.. најголем процент се NFT кои одат на нула. И мислам на НУЛА. Секогаш бидете свесни за ова.

Друг одличен начин да се прочита реткоста на колекционерски материјал е со анализа на неговата метрика на делот Opensea Properties.

Својствата на NFT на Opensea
Својствата на NFT на Opensea

Овде, за секоја колекција наведена на нејзиниот пазар, Opensea ќе го претстави повторувањето на какви било ретки особини во NFT во својата колекција. Ова во суштина им овозможува на потенцијалните купувачи да ја проценат реткоста на колекционерскиот предмет за кој се заинтересирани без да мора да поминат низ големи количини на длабинска анализа и бескрајно истражување.

Главниот фокус овде е да се олесни недостигот на средства за читање - како да се гледа имотот на фудбалер во ФИФА.

Кога барате ретки предмети во специфична колекција, сакате да ги барате оние NFT кои ги имаат најуникатните и најретките својства, бидејќи ќе се сметаат за највредни. нели? Да. Кога сте во потрага по тој NFT на иднината, реткоста мора да биде една од вашите примарни цели.

Следниот чекор на мојата листа за проверка кога станува збор за истражување на проект е темелно да го испитам основачкиот тим.

Листа за проверка 3: Основачки тим

Не е секогаш толку едноставно како што изгледа да се вратиме на тоа кои се главите зад одреден проект, бидејќи некои основачи дури и на значајни проекти како Bored Ape Yacht Club, на пример, сè уште остануваат релативно тивки што се однесува до нивните вистински идентитети. . 

Додека анонимноста генерално се смета за апсолутно црвено знаме во светот на крипто, Bored Ape Yacht Club е вистински исклучок од правилото бидејќи и покрај нивната анонимност, тимот успеа да создаде можеби еден од најпознатите и најследените NFT брендови.

Основачките тимови можат да бидат доста гласни за тоа кои се тие, улогите што ги играат во развојот на проекти и нивните различни работни искуства. Еден од најсоодветните примери е VeeFriends, проект NFT основан и предводен од меѓународно признатиот претприемач Гери Вајнерчук, познат и како Гери Ве. Можноста да се поврзе проект со добро познат основач (или група основачи) природно ја зголемува довербата во самиот проект и им дава доверба на носителите на NFT на таа колекција во однос на нивната инвестиција. Понатаму, ако основачите на проектот веќе имаат голема база на социјални корисници, исто како во примерот на Гери Ве, довербата во проектот NFT може да се зголеми до небо. Така, ако е можно, треба да го погледнете основачкиот тим за да процените дали ќе имаат сила и поттик да го развијат проектот и дека има големи шанси да ги исполнат своите ветувања.

VeeFriends од Гери Вајнерчук
VeeFriends од Гери Вајнерчук

Трет чекор: Патоказ.

Листа за проверка 4: Патоказ

Исто како и со речиси сите проекти во екосистемот заменливи токени, секој незаменлив проект (NFT) има тенденција да им претстави на своите инвеститори патоказ, и додека од концептуална гледна точка, проектите за заменливи и незаменливи токени споделуваат сличности, кога овие се нивните индивидуални патокази, оние од вторите имаат тенденција да инкорпорираат дефинитивно поуметнички визуелен аспект за да ги кажат идните цели на нивниот проект, партнерството, падот на воздухот и неодамна, исто така, алатката DeFi.

Патоказ на досадниот мајмун
Досадно патоказ на мајмуните, прекрасно визуелен и креативен

Ова не било отсекогаш случај: пред лудоста за NFT во 2021 година, многу малку NFT проекти имаа патоказ: Cryptokittens и Cryptopunks, за прв пат создадени во 2017 година, имаа единствена цел да експериментираат со новиот формат ERC-токен. 721 на Blockchain Ethereum, а не вистински долгорочен проект.

Најиконскиот патоказ во моментот е оној на Bored Apes Yacht Clubs, а нивната идеја инспирираше многу други проекти да бидат сè покреативни со нивните идни ажурирања. 

Како и со секој крипто проект, како што се Кардано, Полкадот, Солана или Луна, читањето на патоказот на проектот е од клучно значење за да се обиде да го идентификува нивниот долгорочен раст и да ги визуелизира претстојните случувања.

Досега, проектите кои уживаа најголем параболичен раст беа оние кои на своите NFT носителите (носителите, во жаргон) им обезбедуваа некои додадени вредности, континуирано, од првиот ден. Кои се овие додадени вредности? Овие можат да бидат бесплатни NFT airdrops директно во паричниците на сопствениците, ERC-20 token airdops, NFT staking проекти за генерирање пасивен приход, „придобивки од членство“, пристап пред другите до други лансирања NFT, ексклузивен пристап до некои Launchpads, па дури и ексклузивен пристап до нивните продавници за стоки.

Ова се можеби некои од „посакуваните“ карактеристики што треба да се бараат во рамките на планот на проектот, но се подразбира дека додека тимот за развој не покаже дека ги спроведува работите што ги ветува, патоказот таков каков што е не е поинаку од факт, ветување. Внимание, секогаш претпазливост, особено ако предметниот проект е штотуку смислен и е во рана фаза на неговиот развој.

Тоа, речено, ако проектот NFT во кој се обидувате да влезете прикажува интересна и некако автентична уметничка шема, ако ја поседува потребната количина на уникатни карактеристики за да се произведе некоја реткост и покажува јасни знаци на солиден основачки тим кој ја вреднува својата заедница. како и неговиот патоказ, тогаш шансите тој проект да биде успешен на долг рок се многу поголеми од проект кој нема некои од споменатите критериуми.

Многумина тврдат дека овој следен чекор е можеби најрелевантниот од сите: заедницата. 

Список за проверка бр. 5: заедницата

Лично, не сум целосно убеден дека вредноста на NFT колекцијата целосно почива на нејзината заедница, но признавам дека таа несомнено игра важна улога и во креирањето на проектот и во неговиот континуиран развој.

Најефективниот начин што го најдов за подобро разбирање за тоа колку е силна заедницата на проектот е активно да стапам во контакт со официјалните канали на проектот, особено преку социјалните медиуми, како што се Twitter, Telegram, Instagram или поверојатно Discord. 

Кога првпат ќе наидете на колекција на Opensea или на кој било друг NFT пазар, најприродната прогресија од таму е да ги проверите нејзините нивоа на следење и ангажираност на Twitter и Discord. Ова е од две причини: прво затоа што сè уште сме во зародиш во животниот циклус на НФТ и тие сè уште не го имаат развиено целосно својот екосистем до точка каде што можат да го катализираат обемот на тргување од финансиските структури, на пример, со користење на кредитирање и обезбедување на средства., и второ затоа што, со цел да се направи проектот NFT ефективен од инвестициска гледна точка, масивна, посветена и активна социјална заедница за возврат ќе стане пазар на кој самите ќе се продаваат NFT. Понатаму, поради нивната вродена сопственост да бидат уметничко дело, NFT сè уште остануваат социјално животно и првенствено мора да напредуваат на вниманието на социјалните мрежи.

Како резултат на тоа, ако видите некоја Твитер сметка на проект како незапирливо расте во рок од неколку недели, постои веројатност колекционерите да развијат верување дека тој конкретен проект ќе оди далеку, а веројатно и побарувачката за NFT во рамките на тоа. специфичната наплата може да биде во пораст.

Настрана метриката на социјалните мрежи, можеби вреди да се провери како заедницата дејствува и комуницира на Twitter и Discord, на пример, ако разговорот е секогаш вклучен и никогаш не спие, тоа дефинитивно може да биде добар знак за сила. Погрижете се да ги задржите вашите очи кога нуркате во Discord на проектот.

Едноставно со анализа на метриката на социјалните медиуми на новиот проект, може да се добие релативно целосна идеја за идната побарувачка на NFT што ќе ја има тој проект: тоа е често победничка стратегија кога се инвестира во NFT за време на нивното ковање, нивното создавање, бидејќи во цените во оваа фаза се околу 0,05 ETH и 0,08 ETH што е технички предодредено да биде најниската цена. 

Купувањето NFT при неговото ковање, па оттука и неговото создавање, е сличен процес на учеството во ICO, првичната понуда на монети, и нормално, предностите ги надминуваат недостатоците: купување на NFT по „прикладна цена“ на неговото ковање, од колекција што има добиено значителни износи од интерес на заедницата, а потоа може потенцијално да создаде дополнителна побарувачка за NFT на тој проект и на секундарниот пазар.

Сепак, морам да кажам дека купувањето на NFT во ковањето е неверојатно конкурентно, така што и овде мора да продолжиме со претпазливост: надоместоците за гас, провизиите, може да бидат високи и нема гаранција за добивање на тој NFT.

Стигнавме до последниот чекор од мојата листа за проверка, можеби најинтересниот дел: метриката за тргување.

Список за проверка бр. 6: метрика за тргување на блокчејн

Откако ќе дојдеме до разумен заклучок за патоказот на уметничкиот тим, проектот и заедницата во интеракција со него, последниот елемент што треба да се реши се размената, тргувањето, метриката на таа колекција во рамките на блокчејнот. Не можам доволно да ја нагласам важноста на оваа точка бидејќи метриката во блокчејнот овозможува ефективно да се одредат односите помеѓу понудата и побарувачката во специфична колекција и исто така овозможуваат динамично квантифицирање на реткоста на NFt од една точка, од макроекономска гледна точка наспроти чисто уметнички.

Овој метод очигледно се покажува како поефективен за оние NFT колекции кои имаат значителен износ на податоци за размена на блокчејнот, бидејќи единственото нешто што можеме да го анализираме е историјата на трансакциите и вкупниот број на иматели.

Совет пред сè: штом ќе пронајдете колекција која позитивно реагира на сите проверки што ги опишав, сакате да проверите дали бројот на NFT во таа колекција е избалансиран и пропорционален на вкупната понуда на средства во рамките на наплатата. Односно, ако вкупната понуда во колекцијата е 10.000 NFT и има 5.000 индивидуални сопственици, ние сме во здраво и идеално сценарио, бидејќи просечниот сооднос понуда/држење е два NFT по сопственик. Меѓутоа, ако има, на пример, 10.000 предмети во една колекција, но тие се поделени на 500 индивидуални сопственици, односот помеѓу понудата и просечното поседување е 20 NFT по сопственик. Математички читаме силна нерамнотежа во односот помеѓу понудата и побарувачката. 

Во ова хипотетичко сценарио, имателите со 20 или повеќе NFT лесно може да го преплават пазарот со продажба на нивните парчиња, предизвикувајќи колапс на основната аукциска цена за NFT-овите во колекцијата (подната цена). Законите на понудата и побарувачката мора секогаш да се имаат на ум бидејќи тие важат на пазарот NFT можеби повеќе од било што друго. Што да бараме тогаш? Побарајте ги оние збирки што ги штиклираат сите полиња на нашата листа за проверка кои имаат најниска можна понуда за NFT и најголем број на сопственици и купувачи. Земени заедно, овие метрики прилично опишуваат идеално сценарио за ниска понуда и голема побарувачка што во суштина овозможува колекцијата да одржува релативно стабилна, ако не и растечка основна цена.

заклучок

Момци, севкупните NFT се магични и фасцинантни, но има уште многу да се научи... пазарот на NFT како целина произведе неколку 100x и 200x само во 2021 година, и сигурен сум дека ќе продолжи да ги исполнува своите ветувања да донесе рани посвоители на Месечината. Брзо растечкиот број на нови колекции кои излегуваат на речиси дневна основа ме тера да мислам дека пазарот и апетитот за NFT најверојатно малку ќе се смират во блиска иднина, но во меѓувреме, ако можете да најдете NFT многу убаво што навистина сакате да го поседувате .. ќе знаете точно што да правите, што да барате и кои чекори да ги следите.