Во моментов гледате што е Ethereum 2.0 и зошто е толку важно

Што е Ethereum 2.0 и зошто е толку важно

Време на читање: 6 минути

Кога во 2015 г. Ethereum влезе во главната мрежа, предизвика интерес и возбуда кај голем дел од светот на развивачите, и секако и од инвеститорите. Нивните очекувања мораа малку да омекнат, бидејќи прашањата за приспособливост и безбедноста почнаа да се појавуваат во протоколот. Беа направени подобрувања на кодексот, а развојот никогаш не запре, но наскоро на сите им стана јасно дека на Ethereum му треба целосен ремонт за да биде конкурентен во иднина. да се заврши во иднина: така се роди Ethereum 2.0, со своето „кодно“ име Serenity.

Здраво на сите убави и грди. Ако ви е прв пат да дојдете овде, добредојдени сте.

Овде, во Казу, ги опишуваме најинтересните проекти од гигантскиот свет на криптовалути, ги анализираме цените и одликите, ги откриваме основите на тргувањето и правиме напредна техничка анализа на блокчејн. На кратко, има нешто за сите вкусови.

Казу е книга, дневник, Молескин белешки што ми овозможува да ги паметам моите истражувања. Јас го направив тоа на Интернет, јавно, затоа што она што го научив, го научив само на Интернет, и на Интернет го враќам во надеж дека и ти можеш да го користиш. Ако го има тоа, јас сум среќен поради тоа.

Ајде да видиме што е Ethereum 2.0 и да ги дознаеме сите интересни детали.

Дали веќе сакате да купите Ethereum? Ако го направите ова на Binance, користете оваа врска за упатување: имате на располагање најголем попуст, 20%, на сите провизии, засекогаш!

содржина

Краток опис на Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 Serenity, како што е опишано од Престон Ван Лун, е различен блокчејн од сегашниот Ethereum каков што го знаеме. Само по себе, тоа е надградба на Ethereum, која сепак нема да бара тврда вилушка на оригинален ланец.

Како ќе имате пристап до Ethereum 2.0? Depositе се направи депозит еднократна на Етер од стариот до новиот ланец преку Паметни договори. Ова ќе биде еднонасочна трансакција, по што употребата на наследниот систем Ethereum треба да престане.

Како што реков на почетокот, Ethereum веќе претрпе некои ажурирања што го натераа да биде помалку пренатрупан и поскаларен, токму во пресрет на објавувањето на Ethereum 2.0. Овие промени имаат спектакуларни имиња: Домашен март 2016 година, Метропола Византија октомври 2017 година, Метрополис Константинопол февруари 2019 година и Истанбул декември 2019 година.

Проблемите на Ethereum, кои Ethereum 2.0 сака да ги реши

Ја разбравме причината за промената: сегашниот дизајн има многу, премногу ограничувања. Алгоритмот Доказ за работа и другите делови од архитектурата никогаш не биле во можност да се справат со побарувачката на инвеститорот.

Некои од главните проблеми се:

Приспособливост: познат е фактот дека светски компјутер (главниот фокус на Бутерин и неговото создавање Ethereum) е бавен. Во моментов, протоколот е пренатрупан од сите децентрализирани апликации (DAPPS) и паметните договори што работат во него. Беа направени некои подобрувања на овој фронт, но стана јасно дека блокчејн со Доказ за работа не може да се справи со побарувачката.

БезбедностНикогаш немало значителни нарушувања на безбедноста во Ethereum, но се знае дека некои подобрувања имаат корист за здравјето на целиот систем. Ова е цел за Ethereum 2.0, чија цел е да создаде поцврста платформа.

Нова виртуелна машина: една од најголемите иновации на Ethereum беше ослободување на виртуелна машина. Ова е делот што ги извршува паметните договори и го прави протоколот светски компјутер. Проблемот е што овој дел е исто така многу бавен. Ова е голем проблем затоа што секоја трансакција во Ethereum го ажурира глобалниот статус на мрежата. Во моментов, EVM (Ethereum Virtual Machine) е тесно грло во системот.

Што ќе се промени со Ethereum 2.0?

Откако ќе бидат изнесени проблемите со Ethereum 1.0, можеме да погледнеме какви подобрувања ќе донесе Ethereum 2.0. Имајте на ум дека овие подобрувања се во многу напредна фаза на планирање, вистинскиот развој, иако делумно веќе започнат, допрва претстои.

Доказ за влог: Алгоритмот за консензус за доказ за влогот е најголемата промена што се случи со Ethereum 2.0. Овој механизам користи удел наместо електрична енергија како мерка за валидност.

  • Во доказ за работа блокчејн, синџирот сохаш моќ колку е повисоко, толку подобро.
  • Во доказ за блокчејн на влогот, синџирот со најмногу ресурси во прашање најдобро е

Понатаму, валидаторите стануваат нов извор и исто така блокатори. Ова се корисници кои врзале најмалку 32 ETH. Овие залихи на ресурси му овозможуваат на валидаторот да влезе во лотарија за да биде избран за креатор на следниот блок и на тој начин да може да ги бара своите награди. Ако валидатор оди офлајн или дејствува неискрено додека е активен дел од мрежата, дел или целиот Етер што се користи за да стане валидатор ќе биде земен од него.

ЗасенчувањеДруга голема промена во системот е употребата на странични ланци познати како парче. Претходно реков дека бавноста на трансакциите, метежот на мрежата, е еден од најголемите проблеми на сегашниот систем. Во постојната архитектура се чини дека нема дефинитивно решение. Од оваа причина, создавањето на одделни помали ланци (парчиња) што можат да се справат со индивидуални занаети е фантастична идеја и значително подобрување. Полкадот го прави ова уште од нејзиното раѓање.

Што е мапа на патиштата Ethereum 2.0

Како Ethereum 1.0, Ethereum 2.0 исто така ќе биде лансиран во четири фази:

  • Фаза 0: лансирање на новиот систем за докажување на уделот (познат како Каспер) и развој на централниот блок-синџир Ethereum 2.0 (наречен Beacon Chain);
  • Фаза 1: размерете ги можностите на Ethereum 2.0 со делење на мрежата на 64 блок-ланци (познати како ланци), што ќе и овозможи на мрежата да процесира повеќе трансакции;
  • Фаза 2: Овозможете ги можностите на паметните договори што ќе им овозможат на dApps да работат на Ethereum 2.0 и да формираат мост помеѓу оригиналната мрежа на Ethereum и Ethereum 2.0; и, конечно
  • Фаза 3: Според основачот на Ethereum, Виталик Бутерин, оваа фаза ќе биде „во основа да правиме други работи што сакаме да ги додадеме откако ќе започнеме“, но всушност ќе биде домаќин на промената на EVM (Ethereum Virtual Machine).

Фаза 0: Доказ за ланец на влогови и светилници

Сè уште е предвидено да биде објавен во 2020 година, Beacon Chain е мрежа на доказ за влогот што планира да работи заедно со Ethereum 1.0. Beе биде лансиран само ако 524.288 во Етер биле заглавени, а најмалку 16.384 јазли биле регистрирани како валидатори. Првично, Beacon Chain нема да биде голема промена за повеќето корисници. Оваа мрежа нема да биде домаќин на Dapps и нема да работи со паметни договори. Неговата примарна функција ќе биде како регистар за валидатори и нивниот дел во рамките на мрежата.

Фаза 1: Поделување

Оваа фаза е закажана за една година по финализирањето на Фазата 0. Во оваа фаза, единечниот синџир Ethereum 1.0 ќе се исече на помали парчиња наречени парчиња. Очекуваниот број на парчиња е 64 при првичното лансирање. Оваа фаза е многу деликатна: ќе овозможи да се насочат трансакциите во посебни под-ланци и да се дозволи паралелна обработка на податоци.

Фаза 2: Спојување

Во оваа фаза, стариот механизам за доказ за работа треба да биде вметнат во новата мрежа како една од парчињата, еден од под-ланците. Следствено, со оваа фаза во секој момент нема да има потреба од пренесување на евиденција од еден во друг ланец. Историјата на трансакции на синџирот PoW ќе живее како дел од Ethereum 2.0. Ова треба да се случи кратко време по завршувањето на Фазата 1.

Фаза 3: ЕВАСМ

Во оваа фаза, кратко време откако ќе се спојат двата синџири Ethereum 1.0 и Ethereum 2.0, Ethereum Virtual Machine ќе биде заменета. Нема многу детали во врска со оваа фаза, но новата виртуелна машина ќе се вика Ethereum WebAssemble (EWASM), бидејќи ќе се заснова на форматот на веб склопување.

Со ова ажурирање, хостингот на Дап и извршувањето на паметни договори ќе бидат во полн ек во Ethereum 2.0. Ова значи дека ќе можеме да процениме дека ажурирањето завршило само кога Ethereum не ја заврши оваа фаза.

Патот е долг и виткан, но можностите на новиот Ethereum 2.0 направија устата да се напои со многумина. Светот ќе се промени. Ова е големо ажурирање што не само што ќе им користи на корисниците на Ethereum, туку исто така ќе ја придвижи индустријата како целина во иднината.

Влијание врз цената на ETH со ажурирањето на Ethereum 2.0

Многумина веруваат дека Ethereum има способност да го израмни и надмине Bitcoin. И јас мислам така. Ова би значело зголемување на неговата вредност за 20 пати ... патем:

Вие сакате да разберете подобро како работи попустот?

Можете исто така да прочитате како максимално искористете го попустот на Binance.