Aktualisht jeni duke parë Çfarë janë Nyjet?

Cilat janë Nyjet?

Koha e leximit: 5 minuti

Një nyje ka një kuptim tjetër bazuar në kontekstin e saj.

Në botën e rrjeteve, rrjeteve telekomunikuese apo edhe kompjuterëve, nyjet kanë karakteristika të përcaktuara mirë: ato mund të jenë një pikë e rishpërndarjes ose një pikë e fundit e komunikimit. Ne mund të themi më përgjithësisht se një nyje është një pajisje e rrjetit fizik. Për të mos humbur asgjë, megjithatë, ekzistojnë edhe disa raste specifike në të cilat është e nevojshme të përdoren nyjet virtuale.

Cazoo, flisni për të pirë!

Shkon bon. Nyja e rrjetit është një pikë ku mund të krijohet, merret ose transmetohet një mesazh. Siç është përmendur tashmë, ekzistojnë lloje të ndryshme të Nyjeve Bitcoin: nyjet e plota, super nyjet, nyjet minator dhe klientët SPV.

përmbajtje

Nyjet Bitcoin

Ku Blockchain është projektuar si një sistem të shpërndara, një rrjet i nyjeve lejon Bitcoin të përdoret si një monedhë dixhitale e decentralizuar peer-to-peer (P2P), e pashërueshme dhe e decentralizuar, domethënë, pa patur nevojë të ekzistojnë ndërmjetës për të vërtetuar tregtinë, shkëmbimet, transaksionet midis përdoruesve.

I nyjet blockchain prandaj ata duhet të veprojnë si një pikë komunikimi dhe duhet të jenë në gjendje të kenë disa veti, në mënyrë që të mund të kryejnë disa funksione. Çdo pajisje që lidhet me ndërfaqen Bitcoin, të tilla si një kompjuter, mund të konsiderohet si një nyjë, pasi të gjitha nyjet janë të lidhura brenda blockchain. Çfarë mund të bëjnë këto nyje? Ata komunikojnë. Ata transmetojnë informacion në lidhje me transaksionet dhe blloqet e rrjetit të tij kompjuterik të shpërndarë me protokollin peer-to-peer të Bitcoin. Syri: ekzistojnë lloje të ndryshme të nyjeve Bitcoin.

Nyjet e plota

Nyjet e plota janë ato nyje që konkretisht i japin Bitcoin siguri dhe mbështesin strukturën e saj: ato janë thelbësore për funksionimin e të gjithë rrjetit. Ndoshta i keni lexuar diku dhe i keni parë të thirren nyjet e plota të vlerësimit: i quajne keshtu sepse marrin pjesë në procesin e verifikimit të transaksioneve dhe bllokimeve sipas rregullave që u imponuan nga pëlqimin të sistemit. Nyjet e plota mund të transmetojnë transaksione të reja dhe blloqe të reja në blockchain.

Normalisht një nyje e plotë duhet të shkarkojë një kopje të të gjithë blockchain, me të gjitha blloqet dhe transaksionet e saj (edhe nëse nuk është një kërkesë e nevojshme për t'u konsideruar si një nyje e plotë - edhe një pjesë e vetme e blockchain mund të shkarkohet).
Një nyje e plotë Bitcoin mund të vendoset duke ndjekur shumë zbatime të ndryshme të programeve, ku quhet më i njohuri nga të gjithë Bitcoin Core (këtu lidhja për githubin e tij). Nuk është për të gjithë! Këtu janë kërkesat minimale, por minimale, minimale për të qenë një nyje e plotë Bitcoin Core:

  • Desktop ose laptop me një version të fundit të Windows, Mac OS X ose Linux.
  • 200 GB hapësirë ​​të lirë në disk.
  • 2 GB memorie (RAM).
  • Lidhje interneti me shpejtësi të lartë me ngarkime prej të paktën 50 kB / s.
  • Lidhje e pakufizuar ose me kufij të lartë të ngarkimit. Ose sigurohuni që në planin tuaj tarifor, nëse bëni një pikë të nxehtë, përfshihen 200 giga në muaj në ngarkim dhe 20 në downlaod.
  • Nyja e plotë duhet të jetë në gjendje të punojë për të paktën një të katërtën e ditës (6 orë) por vlerësohet shumë që mbetet aktive 24 orë në ditë.

Mijëra vullnetarë të ndryshëm dhe madje edhe organizata po punojnë shumë për të qenë nyje të plota dhe kështu të jenë në gjendje të ndihmojnë ekosistemin Bitcoin. Nga sot (maj 2021) ne numërojmë 9615 nyje publike aktive në rrjetin Bitcoin. Dhe ne po flasim vetëm për nyjet publike, domethënë, nyjet Bitcoin të dukshme dhe të arritshme - të cilat quhen gjithashtu nyjet e dëgjimit

Përmbledhje e nyjeve publike të rrjetit Bitcoin

Po Sherlock, ka edhe të tillë nyjet që nuk dëgjojnë, nyje të fshehura dhe të padukshme. Këto fshihen pas një firewall-i për të funksionuar, duke përdorur protokollet e privatësisë si Tor, ose, madje edhe më të thjeshtë dhe më të sigurt, ato nuk janë konfiguruar për të marrë lidhje.

Nyjet e dëgjimit (nyjet super)

Un nyja e dëgjimit o super nyje është një nyje e plotë e dukshme për publikun: komunikon me nyjet e tjera që duan të flasin me të dhe shkëmben informacione. Kështu që përdoret nyja super është edhe një urë komunikiminjë burim i të dhënave: një super nyje është a pika e rishpërndarjes.

Nëse dëshironi të jeni një super nyje e besueshme, duhet të jeni gjithmonë aktiv, 24 orë në ditë, në mënyrë që të jeni në gjendje të transmetoni një përmbytje të lidhjeve: historia e bllokut duhet të dokumentohet, të gjitha transaksionet me të dhënat e tyre në të gjitha nyjet në të gjithë botën. Goesshtë e vetëkuptueshme se është edhe për më pak njerëz: kërkohet fuqia e nevojshme informatike, si dhe një lidhje më e mirë në internet.

Nyjet e minatorit

Koha e minierave ka kaluar. Mos filloni të minoni. Sot, për të marrë pjesë në mënyrë konkurruese në procesin e minierave Bitcoin, është thelbësore të investoni në programe dhe pajisje të specializuara, të cilat funksionojnë paralelisht me Bitcoin Core për të provuar minimin e blloqeve. Një minator, ose një person që përdor këta kompjuterë të fuqishëm, mund të vendosë të punojë vetëm (vetëm minator) ose në grupe (minator pishine). 

Ndërsa ujqërit e vetmuar, minatorët e vetëm që i kërkuan gjyshes së tyre që të mund të përdornin bodrumin për një kohë për të bërë gjëra me kompjuterë, ndërsa ata përdorin kopjen e tyre të shkarkuar në vend të bllokut të zinxhirit, ata që minojnë në pishina, në pishina të minatorëve, mirë ata punojnë së bashku, dhe secili kontribuon me burimet e veta (hashpower) Në një pishinë minerare është përgjegjësia e vetme e administratorit të pishinës të mbajë një nyje të plotë: ai është një minator pishine me nyje te plote.

Klient i lehtë ose SPV

Njihen gjithashtu si klientë të thjeshtuar të verifikimit të pagesave (SPV), klientë peshë e lehtë ata përdorin rrjetin Bitcoin por nuk veprojnë si një nyje e plotë. Prandaj klientët SPV nuk kontribuojnë në sigurinë e rrjetit: atyre nuk u kërkohet të kenë një kopje të blockchain dhe ata kurrë nuk pyeten në procesin e verifikimit të transaksionit dhe vlerësimit.

Klienti SPV ka një funksion themelor: lejon çdo përdorues të kontrollojë nëse janë përfshirë ose jo disa transaksione në një bllok, pa pasur nevojë të shkarkojë të gjitha të dhënat e bllokut. Si e bëjnë atë? Ata kërkojnë disa informacione nga nyjet e tjera të plota (super nyje) Klientët e lehtë veprojnë si pika përfundimtare e komunikimit dhe përdoren nga kuleta (kuleta) të ndryshme për të ruajtur kriptovalutat.

Klienti vs Nyjet e Minierave

E rëndësishmja, mbajtja e një nyjeje të plotë është shumë e ndryshme nga mirëmbajtja e një nyjeje të plotë minerare. Ndërsa minatorët duhet të investojnë para dhe burime për të blerë dhe përdorur pajisje dhe softuer tepër të shtrenjtë (mos harroni se sa njerëz ankohen për energjinë elektrike që përdoret për të minuar bitcoin), çdokush mund të mbajë një nyje të plotë të vlefshme. Në të vërtetë, pa nyjen e plotë të vlerësimit, minatori nuk mund të bëjë asgjë: para se të përpiqet të minojë një bllok, një minator duhet të marrë ok nga një nyje e plotë, e cila vërteton dhe vërteton transaksionet në pritje. Pra, atëherë minatori mund të krijojë një bllok që ka aplikuar për të pritur atë informacion (me një grup transaksionesh) dhe përpiqet të minojë bllokun. Këtu blockchain do të azhurnohet përsëri: nëse minatori arrin të gjejë një zgjidhje të vlefshme për bllokun, ajo tani mund të transmetohet në pjesën tjetër të blockchain dhe nyjet e plota të verifikojnë vlefshmërinë e tij. Në fund të fundit, rregullat e pëlqimit përcaktohen dhe garantohen nga rrjeti i shpërndarë i duke vërtetuar nyjet, jo nga minatorët.

përfundim

Nyjet Bitcoin janë në komunikim me njëri-tjetrin përmes protokollit të rrjetit P2P Bitcoin dhe duke komunikuar vazhdimisht me njëri-tjetrin, ato garantojnë integritetin e sistemit. Po nëse ka një nyjë që nuk sillet mirë, që vepron në mënyrë të pandershme, që është djallëzore, që përpiqet të përhapë informacion të gabuar? Në blockchains, informacioni rrjedh: ajo nyje njihet shpejt nga nyjet e sinqerta dhe menjëherë shkëputet nga rrjeti.

Sa mund të fitoj duke mbajtur një nyje të plotë të vlefshme ?? '?

Një kazo! Asnjë shpërblim ekonomik nuk ofrohet: përcaktohet nga besimi i përdoruesve, siguron qetësi shpirtërore, siguri, privatësi për përdoruesit. Nyjet e plota janë arbitra të vërtetë të lojës: ata vërtetojnë që rregullat respektohen. Ata mbrojnë bllokimin nga sulmet dhe mashtrimet (të tilla si double-shpenzimeve) dhe ata nuk kanë pse t'i besojnë askujt tjetër.