Aktualisht jeni duke parë Historinë e Blockchain

Historia e Blockchain

Koha e leximit: 3 minuti

Teknologjia që mbështet botën e kriptovalutave është me famë botërore Blockchain.
Zinxhiri i bllokuar lejon secilin përdorues në rrjet për të arritur konsensusin, pa pasur nevojë domosdoshmërisht t'i besojmë njëri-tjetrit. Duket e drejtë të tregosh se cila është historia e blockchain, me pak fjalë.

përmbajtje

Ditët e para

Ideja prapa teknologjisë blockchain u përshkrua që në 1991, kur studiuesit Stuart Haber dhe W. Scott Stornetta ata prezantuan një zgjidhje llogaritëse praktike për shënjimin e dokumenteve dixhitale në mënyrë që ato të mos mund të datoheshin ose të manipuloheshin.

Stuart Haber dhe W. Scott Stornetta

Sistemi i përdorur një zinxhir blloqesh i sigurt kriptografikisht për të ruajtur dokumentet e shënuara me a timestamp dhe tashmë në 1992 projekti u azhurnua me pemët Merkle, duke e bërë atë më efikas dhe duke ju lejuar të grumbulloni shumë dokumente në një bllok. Megjithëse kjo nga dy studiuesit ishte një përpjekje e madhe, kjo teknologji mbeti e papërdorur dhe patenta skadoi në 2004, katër vjet para lindjes së Bitcoin.

Prova e Punës e ripërdorshme

Në vitin 2004, shkencëtari i kompjuterit dhe aktivisti i kriptos Hal Finney (Harold Thomas Finney II) prezantoi një sistem të quajtur RPoW, Proof i Përdorshëm i Punës. Sistemi funksionoi duke marrë një shenjë të pa këmbueshme ose një "provë pune" të bazuar në Hashcash dhe në këmbim krijoi një token të nënshkruar nga RSA që mund të transferohej nga personi në person.

RPoW zgjidhi problemin e shpenzimit të dyfishtë duke mbajtur pronësinë e argumenteve të regjistruara në një server të besueshëm, i krijuar për të lejuar përdoruesit në të gjithë botën të verifikojnë korrektësinë dhe integritetin e tij në kohë reale.

Ne mund ta konsiderojmë RPoW si një prototip të parë dhe një hap të parë domethënës në historinë e kriptovalutave.

Rrjeti Bitcoin

Në fund të vitit 2008, njëri u la i lirë Letër të bardhë, një punim kërkimor, i cili prezantoi një sistem të decentralizuar të parave elektronike nga kolegët më shokë - i quajtur Bitcoin. Wasshtë postuar në një listë postimesh kriptimi nga një person ose grup duke përdorur pseudonimin Satoshi Nakamoto.

Ky projekt u bazua në provën e algoritmit të punës Hashcash, por më tepër sesa duke përdorur energji kompjuterike llogaritëse si RPoW, mbrojtja e dyfishtë e shpenzimeve të Bitcoin u sigurua nga një protokoll i decentralizuar kolegëve për të ndjekur dhe verifikuar transaksionet. Me fjalë më të thjeshta, Bitcoins janë "minuar" për një shpërblim duke përdorur mekanizmin e provës së punës nga minatorë individualë dhe më pas verifikuar nga nyjet rrjeti i decentralizuar.

Bitcoin lindi më 3 janar 2009.

Blloku i parë i Bitcoin u minua nga Satoshi Nakamoto, me një shpërblim prej 50 Bitcoins. Marrësi i parë i Bitcoin ishte Hal Finney, i cili mori 10 Bitcoins nga Satoshi Nakamoto në transaksionin e parë Bitcoin më 12 janar 2009.

Rrjeti Ethereum

Në 2013, Vitalik Buterin, një programues dhe bashkëthemelues i revistës Bitcoin, deklaroi se Bitcoin kishte shumë nevojë për një gjuha e shkrimit (kodimi, ndërtimi i kodit) për tu ndërtuar aplikacione të decentralizuara. Duke mos arritur konsensusin e komunitetit, Vitalik filloi zhvillimin e një platforme të re informatike të shpërndarë me bazë blockchain dhe e quajti atë Ethereum. Siç premtoi, ky rrjet i ri kishte një tipar skenarësh brenda tij të quajtur Kontratat e zgjuara.

Kontratat e zgjuara janë programe ose skripta që shpërndahen dhe ekzekutohen në bllokun Ethereum dhe mund të përdoren për të kryer një transaksion nëse plotësohen disa kushte. Kontratat inteligjente shkruhen në gjuhë specifike programimi dhe përpilohen në bytecode, të cilat më pas mund të lexojnë dhe ekzekutojnë një makinë virtuale e decentralizuar e plotë - ose e barabartë me Turing - e quajtur Makina Vërtetë Ethereum (EVM).

Zhvilluesit, zemra rrahje e këtij bllokimi, janë gjithashtu në gjendje të krijojnë dhe publikojnë aplikacione që funksionojnë brenda bllokut të zinxhirit Ethereum. Këto aplikacione zakonisht quhen DApps (aplikacione të decentralizuara) dhe mund të kenë forma shumë të ndryshme nga njëra-tjetra, ashtu si aplikacionet në telefonin tonë: aplikacionet e mediave sociale, aplikimet e lojërave të fatit dhe aplikacionet e shkëmbimit financiar.

Cryptocurrency e Ethereum quhet Eter (ETH). Mund të transferohet midis llogarive dhe përdoret për të paguar komisionet për fuqinë informatike të përdorur gjatë ekzekutimit të kontratave inteligjente.

Teknologjia Blockchain është gjithnjë e më shumë në qendër të vëmendjes, po tërheq shumë vëmendje në rrjedhën e zakonshme dhe është përdorur tashmë në një larmi aplikimesh, jo të kufizuara në monedhat e kriptuara.