Aktualisht jeni duke parë Çfarë është një AMM, Automated Market Maker?

Çfarë është një AMM, Prodhuesi i Automatizuar i Tregut?

Koha e leximit: 7 minuti

Krijuesit e Automatizuar të Tregut nxitin përdoruesit të bëhen ofrues të likuiditetit në këmbim të një pjese të tarifave të transaksionit dhe argumenteve falas.

Kur Uniswap lindi në 2018, ajo u bë platforma e parë e decentralizuar që përdori me sukses një sistem të automatizuar të krijuesit të tregut (AMM).
Një krijues i automatizuar tregu (AMM) është protokolli themelor që fuqizon të gjitha shkëmbimet e decentralizuara (DEX) dhe DEX-et i ndihmojnë përdoruesit të tregtojnë kriptovalutat duke i lidhur ato drejtpërdrejt, pa një ndërmjetës. E thënë thjesht, krijuesit e automatizuar të tregut janë mekanizma të pavarur tregtimi që eliminojnë nevojën për tregti të centralizuar dhe teknika të ngjashme të krijimit të tregut. Në këtë udhëzues, ne do të shqyrtojmë se si funksionojnë AMM-të.
Por së pari, le të hedhim një vështrim se çfarë janë krijuesit e tregut.

Jo në vend të kësaj, më duhet të specifikoj një gjë së pari: Cazoo është një ditar udhëtimesh, unë nuk jam konsulent financiar. Mos bëni gabim të investoni para që nuk mund t'i përballoni. Investimi është shumë i rrezikshëm: nëse nuk jeni të kujdesshëm, humbisni gjurmët e fondeve tuaja, ju luftoni për të vazhduar me operacionet që dëshironi të ndiqni. Unë mund t'ju jap vetëm një këshillë, jini shumë të kujdesshëm.

përmbajtje

Çfarë është një krijues tregu?

TL: Krijuesit e tregut DR lehtësojnë proceset e kërkuara për të siguruar likuiditet për çiftet e tregtimit.

Një krijues tregu lehtëson procesin e sigurimit të likuiditetit për çiftet tregtare në bursat e centralizuara. Një bursë e centralizuar mbikëqyr operacionet e tregtarëve dhe siguron një sistem të automatizuar që siguron që urdhrat e tregtimit të përputhen në përputhje me rrethanat. Me fjalë të tjera, kur tregtari A vendos të blejë 1 BTC me 34.000 dollarë, shkëmbimi sigurohet të gjejë një tregtar B të gatshëm të shesë 1 BTC me kursin e preferuar të këmbimit të tregtarit A. Si i tillë, shkëmbimi i centralizuar është pak a shumë. ndërmjetësi ndërmjet tregtarit A dhe tregtarit B. Detyra e tij është ta bëjë procesin sa më të qetë dhe të përputhet me porositë e blerjes dhe shitjes së përdoruesve në kohë rekord.

Pra, çfarë nëse bursa nuk mund të gjejë ndeshjet e përshtatshme për porositë e blerjes dhe shitjes në çast?
Në një skenar të tillë, le të themi se likuiditeti i aktiveve në fjalë është i ulët.

  • La likuiditet, për sa i përket tregtimit, i referohet sa lehtë mund të blihet dhe shitet një aktiv. Likuiditeti i lartë sugjeron që tregu është aktiv dhe ka shumë tregtarë që blejnë dhe shesin një aktiv të caktuar. Anasjelltas, likuiditeti i ulët do të thotë se ka më pak aktivitet dhe është më e vështirë për të blerë dhe shitur një aktiv.

Kur likuiditeti është i ulët, shkarje priren të ndodhin.

Çfarë është rrëshqitja?

Është çmimi i një aktivi që, në momentin e ekzekutimit të një transaksioni, lëviz në mënyrë të konsiderueshme para përfundimit të operacionit. Kjo ndodh shpesh në terrene të paqëndrueshme si tregu i kriptomonedhave, kështu që shkëmbimet duhet të sigurojnë që transaksionet të kryhen menjëherë për të reduktuar rrëshqitjet e çmimeve.
Për të arritur një sistem tregtar të qetë, shkëmbimet e centralizuara mbështeten te tregtarët profesionistë ose institucionet financiare për të siguruar likuiditet për çiftet tregtare. Këto entitete krijojnë urdhra të shumëfishta të ofertës dhe kërkesës për të përshtatur porositë e tregtarëve. Në këtë mënyrë, shkëmbimi mund të sigurojë që palët të jenë gjithmonë të disponueshme për të gjitha tregtitë. Në këtë sistem, Ofruesit e likuiditetit marrin përsipër rolin e krijuesit të tregut.

Çfarë është një krijues i automatizuar i tregut (AMM)?

Ndryshe nga shkëmbimet e centralizuara, DEX-të kërkojnë të zhdukin të gjitha proceset e ndërmjetme të përfshira në tregtimin e kriptomonedhave. Ata nuk mbështesin sistemet e përputhjes së porosive ose infrastrukturat e kujdestarisë (ku shkëmbimi mban të gjithë çelësat privatë të kuletave, kuletave). Si të tilla, DEX-të promovojnë autonominë në mënyrë që përdoruesit të mund të iniciojnë transaksione drejtpërdrejt nga kuletat jo-kujdestare (kuletat ku individi kontrollon çelësin privat).

Për më tepër, DEX-të zëvendësojnë sistemet e përputhjes së porosive dhe librat e porosive me protokolle të pavarura të quajtura AMM. Këto protokolle përdorin kontrata inteligjente - programe kompjuterike vetë-ekzekutuese - për të vlerësuar asetet dixhitale dhe për të siguruar likuiditet. Këtu qëndron magjia: protokolli bashkon likuiditetin përmes përdorimit të kontratave inteligjente. Në thelb, përdoruesit nuk po tregtojnë teknikisht kundër palëve - në vend të kësaj, ata po tregtojnë kundër likuiditetit të bllokuar brenda kontratave inteligjente. Këto kontrata të zgjuara shpesh quhen pishina e likuiditetit.
Në veçanti, vetëm individët ose kompanitë me pasuri të lartë mund të marrin rolin e ofruesit të likuiditetit në shkëmbimet tradicionale. Lidhur me AMM-të, çdo subjekt mund të bëhet ofrues likuiditeti, për sa kohë që plotëson kërkesat e përcaktuara në kontratën inteligjente. Shembuj të AMM-ve përfshijnë Uniswap, Balancer dhe Curve.

A ofron Binance zgjidhje AMM? Ne folëm për të në këtë artikull: Si të fitoni kriptovaluta me Binance Liquid Swap

Dhe nëse doni të bashkoheni me Binance, nëse nuk jeni regjistruar ende, me kodin tim të referimit! ID-ja ime e referimit është QRH1VIJ8, ose thjesht mund të klikoni këtu.

Si funksionojnë Automatic Market Makers (AMM)?

Ka dy gjëra të rëndësishme për të ditur rreth AMM-ve:

  • Çiftet e tregtimit që gjenden normalisht në një bursë të centralizuar ekzistojnë si "pishina likuiditeti" individuale në AMM. Për shembull, nëse doni të tregtoni Ether me Tether, duhet të gjeni një grup likuiditeti ETH / USDT.
  • Në vend të përdorimit të krijuesve të dedikuar të tregut, çdokush mund t'u sigurojë likuiditet këtyre grupeve duke depozituar të dy aktivet e përfaqësuara në grup. Për shembull, nëse dëshironi të bëheni një ofrues likuiditeti për një grup ETH / USDT, do t'ju duhet të depozitoni një raport të caktuar të paracaktuar të ETH dhe USDT.

Për të siguruar që raporti i aktiveve në grupet e likuiditetit të mbetet sa më i balancuar dhe për të eliminuar mospërputhjet në çmimin e aktiveve të bashkuara, AMM-të përdorin ekuacione matematikore të paracaktuara. Për shembull, Uniswap dhe shumë protokolle të tjera tregtare DeFi përdorin një ekuacion të thjeshtë xy = k për të vendosur marrëdhënien matematikore midis aktiveve të veçanta të mbajtura në grupet e likuiditetit.

Këtu, x përfaqëson vlerën e të mirës A, y tregon vlerën e të mirës B, ndërsa k është një konstante. Pishinat e likuiditetit të Uniswap ruajnë gjithmonë një gjendje ku shumëzimi i çmimit të aktivit A dhe çmimit të B është gjithmonë i barabartë me të njëjtin numër.

Për të kuptuar se si funksionon kjo, le të përdorim një grup likuiditeti ETH / USDT si një rast studimi: kur ETH blihet nga tregtarët, ata shtojnë USDT në grup dhe heqin ETH. Kjo zvogëlon sasinë e ETH në grup, e cila, nga ana tjetër, rrit çmimin e ETH për të kënaqur efektin balancues të xy = k. Në të kundërt, ndërsa më shumë USDT i është shtuar grupit, çmimi i USDT ulet. Kur blihet USDT, ndodh e kundërta - çmimi i ETH bie në pishinë ndërsa çmimi i USDT rritet.

Ribalancimi brenda një grupi parash në një AMM

Kur vendosen porosi të mëdha në AMM dhe një sasi e konsiderueshme e një tokeni hiqet ose shtohet në një grup, mund të ketë mospërputhje të konsiderueshme midis çmimit të aktivit në grup dhe çmimit të tij të tregut (çmimi me të cilin tregtohet në shkëmbime të shumta). ). Për shembull, çmimi i tregut i ETH mund të jetë 3.000 dollarë, por në një grup, mund të jetë 2.850 dollarë, sepse dikush shtoi shumë ETH në një grup për të hequr një shenjë tjetër.

Kjo do të thotë që ETH do të tregtonte me një zbritje në pishinë, duke krijuar një mundësi arbitrazhi. Të tregtimin e arbitrazhit është strategjia e gjetjes së diferencave midis çmimit të një aktivi nëpër shkëmbime të shumta, blerjes së tij në platformën ku është pak më e lirë dhe shitjes në platformën ku është pak më e lartë.

Për AMM-të, tregtarët e arbitrazhit nxiten financiarisht të gjejnë aktive që tregtohen me zbritje në grupet e likuiditetit dhe t'i blejnë ato derisa çmimi i aktivit të kthehet në përputhje me çmimin e tij të tregut.

Për shembull, nëse çmimi i ETH në një grup likuiditeti është në rënie në raport me kursin e tij të këmbimit në tregje të tjera, tregtarët e arbitrazhit mund të përfitojnë nga blerja e ETH në grup me një normë më të ulët dhe duke e shitur atë me një normë më të ulët. çanta të jashtme. Me çdo tregti, çmimi i bashkuar ETH do të rikuperohet gradualisht derisa të përputhet me normën standarde të tregut.

Vini re se x * y = k e Uniswap-it është vetëm një nga formulat matematikore të përdorura nga AMM-të sot. Për shembull, Balancer përdor një formë shumë më komplekse të marrëdhënies matematikore që lejon përdoruesit të kombinojnë deri në 8 aktive dixhitale në një grup likuiditeti. Curve, nga ana tjetër, miraton një formulë matematikore të përshtatshme për bashkimin e monedhave të qëndrueshme ose aktiveve të ngjashme.

Roli i ofruesve të likuiditetit në AMM

Siç u diskutua më lart, AMM-të kërkojnë likuiditet për të funksionuar siç duhet. Pishinat që nuk financohen në mënyrë adekuate janë të ndjeshme ndaj rrëshqitjes. Për të zbutur rrëshqitjen, AMM-të inkurajojnë përdoruesit të depozitojnë aktive dixhitale në grupet e likuiditetit në mënyrë që përdoruesit e tjerë të mund të tregtojnë kundrejt këtyre fondeve.

Si një nxitje, protokolli shpërblen ofruesit e likuiditetit (LP) me një pjesë të komisioneve të paguara për transaksionet e kryera në grup. Me fjalë të tjera, nëse depozita juaj përfaqëson 1% të parave të gatshme të mbyllura në një pishinë, ju do të merrni një shenjë LP që përfaqëson 1% të tarifave të transaksionit të grumbulluar të atij grupi. Kur një ofrues i likuiditetit dëshiron të largohet nga një grup, ata shpengojnë tokenin e tyre LP dhe marrin pjesën e tyre të tarifave të transaksionit.
Përveç kësaj, AMM-të lëshojnë shenja qeverisjeje për LP-të dhe tregtarët. Siç sugjeron emri, një shenjë qeverisjeje i lejon mbajtësit të ketë të drejta votimi për çështje që lidhen me qeverisjen dhe zhvillimin e protokollit AMM.

Mundësitë e prodhimit të AMM-së për bujqësi

Përveç stimujve të theksuar më sipër, LP-të mund të përfitojnë gjithashtu nga mundësitë për bujqësi prodhuese të cilët premtojnë të rrisin fitimet e tyre. Për të shijuar këtë përfitim, gjithçka që duhet të bëjë një ofrues i likuiditetit është të depozitojë raportin e duhur të aktiveve dixhitale në një grup likuiditeti në një protokoll AMM. Pasi të jetë konfirmuar depozitimi, protokolli AMM do të dërgojë argumentet LP. Në disa raste, është e mundur të depozitoni - ose "aksiononi" - këtë shenjë në një protokoll të veçantë huadhënieje dhe të fitoni interes shtesë.

Në këtë mënyrë, është e mundur të maksimizohen fitimet duke kapitalizuar në komponueshmërinë ose ndërveprueshmërinë e protokolleve të financave të decentralizuara (DeFi). Mbani në mend se do t'ju duhet të shlyeni kodin e ofruesit të likuiditetit për të tërhequr fonde nga grupi fillestar i likuiditetit.

Çfarë është humbja e përhershme?

Një nga rreziqet që lidhen me grupet e likuiditetit është humbje e pahershme. Kjo ndodh kur raporti i çmimeve të aktiveve të grumbulluara luhatet. Një LP do të pësojë automatikisht humbje kur raporti i çmimit të aktivit të bashkuar devijon nga çmimi me të cilin ka depozituar fondet. Sa më i madh të jetë ndryshimi i çmimit, aq më e madhe është humbja e pësuar. Humbjet e përhershme zakonisht prekin grupet që përmbajnë asete dixhitale shumë të paqëndrueshme.

Megjithatë, kjo humbje është e përhershme sepse ka gjasa që raporti i çmimit të kthehet prapa. Humbja bëhet e përhershme vetëm kur Ofruesi i Likuiditetit tërheq fondet e lartpërmendura përpara se raporti i çmimit të ndryshojë. Gjithashtu, vini re se fitimet e mundshme nga tarifat e transaksionit dhe aksionet e shenjave LP ndonjëherë mund t'i mbulojnë ato humbje.